/ личен архив
В УМБАЛ „Света Марина” разполагат с необходимата най-модерна техника за неинвазивни операции на жлъчния мехур
Доц. Антон Тонев
100642
Доц. Антон Тонев
  • Доц. Антон Тонев
90 % от пациентите с жлъчно-каменна болест са дами и заради това заболяването е наречено „женско”.  Най-рисковата група е между 35 и 45 години, а жените с по-светла кожа и коса са по-предразположени. Това заяви в интервю за Дарик  доц. д-р Антон Тонев от Първа клиника по хирургия във варненската болница „Св. Марина”. 
 
„Някои от хората носят заболяването в продължение на 5-10 години. То се лекува лесно, когато се хване навреме. Но ако вече се е променил жлъчният мехур и пространството около него, тогава може дори да е опасна за живота. Симптомите за камъни в жлъчния мехур са болки след хранене  в дясното подребрие”, обясни Тонев. 
 
Лечението може да бъде консервативно с антибиотици. От тях обаче остават следи и при следващо възпаление болките ще са по-силни, а след няколко възпаления може да се разкъса стената на жлъчния мехур. 
 
Другият метод е чрез безкръвна операция, при която се отстранява жлъчният мехур и така се отнема възможността да се образуват нови камъни в организма. Органът има допълнителна функция и служи като резервоар за жлъчния мехур. След интервенцията организмът се възстановява до 2 месеца, през което време пациентите трябва да избягват пикантната храна, шоколад и яйца. 

В УМБАЛ „Света Марина” разполагат с необходимата най-модерна техника за неинвазивни операции, чрез които се избягва рискът от усложнения при следоперативно лечение, подчерта доц. Тонев.
 
Целият разговор с доц. д-р Антон Тонев е в прикаченото аудио.