Близо 10 години затвор за убийството на рибната борса
Близо 10 години затвор за убийството на рибната борса / netinfo
За втори път Варненският окръжен съд произнесе осъдителна присъда спрямо Красимир В. Петров на 29 години от Варна, признат за виновен в това, че на 30 октомври 2003 година на рибната борса във Варна умишлено убил Пламен Хр. Ангелов на 52 години.

Наказанието, което получи подсъдимият е 9 години и 10 месеца затвор при първоначален строг режим и да заплати на 4-та наследници на убития по 20 хиляди лева обещетение за претърпените неимуществени вреди. Днес при условията на съкратено съдебно следствие Петров призна вината си, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, отказа се от гледане на делото по общия ред, а съдът се задължи да му присъди наказание под минимума, предвиден от закона, което за умишлено убийство е 10 години лишаване от свобода.

До повторно разглеждане на делото се стигна след като през ноември миналата година ВОС присъди на Красимир Петров 12 години затвор и обещетение на 4-та наследници на убития от по 12 000 лв. Тогава подсъдимият не призна вината си. Месец по-късно Варненският апелативен съд отмени изцяло присъдата на първоинстанционния съд и върна делото за ново разглеждане, с аргументите, че наказанието не е било достатъчно добре мотивирано.

Пресслужбата на съда припомня, че убийството на рибната борса във Варна бе извършено на 30 октомври 2003 година, където убитият е имал щанд. В обвинителния акт името на Красимир Петров се свързва със средното ниво на пласиране на наркотици във Варна, което извършвал съвместно с брат си и с други лица. Функциите на подсъдимия били да посредничи между доставчиците на дрога и уличните пласьори, както и да инкасира парите от продажбите. Фактите, подредени в обвинителния акт, които днес, близо 4 години след убийството Петров призна за истина сочат, че през есента на 2003 година убитият Пламен Ангелов се преориентирал към продажбата на синтетична дрога. Това обстоятелство противопоставило интересите на Красимир Петров и на неговите партньори с тези на дръзналия да промени асортимента на предлаганата в циганската махала дрога.

Предприети били серия от мерки за сплашване на провинилия се. Натрупалите се задължения от нереализирания хероин озлобили още повече Петров и скоро се стигнало до наказателната акция, завършила с убийството на рибната борса.

Както при първото гледане на делото, така и днес съдът оправда подсъдимия по обвинението убийството да е извършено предумишлено. Близо 4 000 лева са общо разноските по делото и държавната такса върху уважените граждански искове, които Петров дължи на държавата и на близките на убития. Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.