/ iStock/Getty Images
Германски крайнодесен политик бе ударен в лицето, докато пазаруваше в супермаркет, предаде ДПА.

Марио Кумпф от "Алтернатива за Германия" бе нападнат вчера в магазин в източния град Еберзбах-Нойгерсдорф. Нападателят е продължил да пазарува, след като е ударил Кумпф, пише в изявление на полицията. Политикът сам е извикал органите на реда, след като е бил нападнат, и полицаите са арестували 53-годишен предполагаем извършител и са повдигнали обвинения в насилие. 
Кумпф е член на парламента в провинция Саксония от 2019 година. Поредица от нападения срещу политици и сътрудници в политически кампании в Германия повдигнаха въпроса за състоянието на демокрацията в страната. Канцлерът Олаф Шолц осъди престъпленията като "възмутителни и подли". 

По-рано този месец Франциска Гифай, известна министърка в Берлин и бивш кмет на града от Германската социалдемократическа партия на Шолц, бе нападната в библиотека в германската столица. В началото на май депутатът Матиас Еке, също от ГСДП, беше пребит и се наложи неговото приемане в  болница. Няколко дни по-късно Ивоне Мозлер от "Зелените" също бе нападната и заплашвана, докато е разлепвала плакати в Дрезден.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Анелия Пенкова/БТА