/ Президентство
С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството, е да се спрат кръвопроливните войни в Украйна и ивицата Газа, както и избиването на хиляди невинни хора. Това изисква много разум и усилията на цялата международна общност, за да се търсят пътища за мир. Това каза пред журналисти в Рим президентът Румен Радев.

"Време е за разум, време е да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и военни средства не може да бъде постигнат мир", добави той.

"Папа Франциск винаги се отнася с най-топли чувства към България и към нашия народ. Днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Той наистина е запознат с нашите проблеми и ни пожела повече деца - на фона на всеобщото застаряване в Европа. Пожела да се грижим повече и за възрастните хора", каза още президентът.

Президентство

Той коментира и темата със Северна Македония. "РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания на ЕС така, както е било за всяка страна членка. Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, добави държавният глава", каза Радев.

Президентът и българската делегация са приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италия, което започна вчера. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

БГНЕС

Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан Втори благославя българската азбука.

Президентство


 В рамките на визитата се предвижда президентът да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим. В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

БГНЕС

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня