река Струма
река Струма / iStock
Навсякъде в Предбалкана е паднала градушка
Нивата на реките в Ловешка област значително са се повишили, а в Предбалкана навсякъде е паднала градушка, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в Ловеч.

Река Осъм при Ловеч от 50 см вчера нивото се е покачило на 130 см, в Троян три пъти е повишението – от 33 на 92 см. В село Черни Вит река Вит е била 58 см, сега е 120 см, при Тетевен и с. Рибарица нивото е достигнало 177 см. Въпреки повишението нивата са далеч от критичните.

Най-много валежи са паднали в с. Рибарица – 59 литра на кв. м, Чифлик – 43 литра на кв. метър, 48 литра на кв. метър в с. Шипково, с. Черни Осъм – 45, а в Априлци – 42 литра на кв. метър. Навсякъде дъждът е бил съпроводен с градушка, като размерите й в Априлци са достигнали около 40 мм.

В Троян са паднали около 36 литра дъжд на кв. метър, за днес е издаден предупредителен жълт код

Въпреки градушката, няма големи щети, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски. В момента се разчистват деретата, които са излезли от проливния дъжд.

Някои от стопаните са сигнализирали за щети по посевите.

Няма увредена пътна инфраструктура.

От Община Троян съобщиха, че обстановката е спокойна. Техника на общинско предприятие „Комунални услуги“ работи на територията на селата Орешак и Черни Осъм за минимизиране на щетите. В района на село Шипково е пострадала селскостопанска реколта от градушката.

Областната дирекция на МВР са съобщи, че няма сигнали за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Даниела Балабанова/БТА