/ БГНЕС
Отсъстващ съдебен заседател отложи делото срещу полицаите Любка Гечева и Георги Малински, ескортирали Димитър Любенов, обвиняем за  тежката катастрофа на Околовръстното шосе на София през 2022 г., при която загина френски гражданин.

По делото днес трябваше да бъдат разпитани свидетели, като сред тях беше и самият Любенов.

Съдията по делото съобщи, че пет минути преди началото на процеса единият от съдебните заседатели се е обадил, че няма да се яви, без да да посочва ясна причина.

Съдът отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата със загинал французин

През май 2023 година прокуратурата даде на съда двамата полицаи, станали известни след тежка катастрофа на Околовръстното шосе през септември година по-рано. При инцидента Любенов е карал с висока скорост и след употреба на забранени вещества. Колата му е ударила друг автомобил, а при сблъсъка почина френски гражданин.

Любенов бе арестуван, а после стана ясно, че той е имал ескорт от полицаи, на които, по думите му, е платил 200 лева. Става дума за униформените Любка Гечева и Георги Малински.

Тогава Малински е обвинен, че като полицай е взел 200 лева, за да не спре Любенов да кара, а също и че не е съобщил за случая. Той ще отговаря и за това, че след като е видял катастрофата, не е съобщил за нея в дежурната част и не е оказал помощ.
Гечева бе дадена на съд за длъжностно престъпление и затова, че не е оказала първа помощ при инцидента на Околовръстното шосе. Тя няма обвинение за подкуп.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА