Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г. П. Той е обвинен, че заедно с директора на Регионалното управление на образованието в Стара Загора, Т. Д., е извършил две престъпления. Това съобщават от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. 

Обвиняемата Т. Д.  и нейният защитник са оттеглили частната си жалба срещу определението на първоинстанционния съд, с която спрямо нея е взета мярката за неотклонение „задържане под стража“, поради отпадане на правния интерес от обжалване на съдебния акт. С постановление от 10 ноември на прокурор от Окръжна прокуратура - Стара Загора, определената ѝ от съда мярка за неотклонение е изменена от „задържане под стража“ в  „парична гаранция“ от 2000 лева. Поради това Пловдивският апелативен съд прекрати производството по частната жалба на обвиняемата Т. Д. 

Задържана е директорката на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора

Срещу Г. П. са повдигнати обвинения за това, че през периода от 2017 год. до 2023 год. се сговорил с Т. Д. да извършват престъпления с цел да набавят имотна облага, като се възползвали от служебното положение на директора на РУО. Г. П. е обвинен, че е принуждавал директори на училища в региона да сключват договори с посочена от него фирма за доставка на безплатни закуски, обяд, извършване на строително монтажни работи и др. Деянията са наказуеми с “лишаване от свобода“ до шест години. 

Апелативните съдии са приели, че от събраните до момента доказателства – постановление за привличане на обвиняеми лица, протоколи за разпит на обвиняемите, протокол за разпит на свидетели, може да се направи извода, че е налице обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на Г. П. към обвиненията, които са му повдигнати. Г. П. няма постоянен адрес, не притежава недвижимо имущество, живее в квартири на различни адреси в Стара Загора, които постоянно сменя. Не работи и използва леки автомобили на чужди хора.

Налице са данни, че е личност с избухлив характер и е склонен към пререкания и саморазправа с лица, с които не е в добри отношения.  За това съдът прие, че  има реална опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. 

Определението на Апелативния съд е окончателно.

На 2 и 3 ноември действия по досъдебното производство бяха извършвани на територията на Стара Загора и Казанлък при проведена специализирана полицейска операция от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"– МВР  под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.