/ iStock/Getty Images
Над 3500 участници ще се надиграват по време на седемнадесетия Националния тракийски фолклорен събор (НТФС) „Богородична стъпка“, който ще се проведе този уикенд в курортното селище Старозагорски бани.

Това съобщиха от отдел „Култура“ в община Стара Загора. Началото на проявите тази година ще бъде с концерт на сцената пред община Стара Загора на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково - лауреат от събора през 2018 година. Концертът ще бъде посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Красотата и магията на българския фолклор и носии в Жеравна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Официалното откриване на "Богородична стъпка 2023" ще бъде на 26 август, от 11:00 часа, на първа сцена, на центъра на Старозагорските бани. Читалища, детски формации и индивидуални участници ще се погрижат за доброто настроение на гостите на събора през целия ден.

От 19:00 часа, празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ - с участието на хор, солисти и оркестър, ще представи магията на фолклора. Вечерта ще завърши с нестинарска демонстрация.

В неделния ден традиционни песни и танци ще бъдат представени на две сцени, а в 16:00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора. През двата фестивални дни, гостите ще могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов - сътворено с талант“, които ще зарадват най-малките посетители.

Участие в събора ще вземат и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд, както и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“ с демонстрации на открито.

Ще има още Занаятчийка чаршия и На раздумка с билков чай и ръжено кафе, а популярният селски двор под наслов „На селски сбор не се кани“, както и „Живата традиция от махалата - Добра среща“ ще покажат занаяти от миналото и така любимите гозби, приготвени по стари български рецепти.

НТФС „Богородична стъпка“ се организира от община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“-Стара Загора, Общество за фолклор, кметство Старозагорски бани и Народно читалище „Христо Ботев - 1952“ - Старозагорски бани, с подкрепата на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Павлина Дудева, БТА