Главният прокурор се срещна с близки на пострадалите от катастрофа в Стара Загора
Главният прокурор Иван Гешев иска да бъдат сформирани съвместни щабове с МВР и ДАНС срещу купуването на гласове. В Стара Загора той заяви, че доброто взаимодействие между институциите може да противодейства на изборната търговия.

Иван Гешев: С остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността (ВИДЕО)

Главният прокурор се срещна с родителите на трите момичета, които пострадаха при катастрофа, пометени от 18-годишен шофьор. Близките са заявили, че искат делото за инцидента да се гледа от Старозагорския съд.

Предстои да бъде решено дали разследването на досъдебното производство да бъде възложено на прокуратура в друг съдебен район в страната. Припомняме, че предложението за това е  на окръжния прокурор на Стара Загора, с цел осигуряване на пълна обективност и недопускане и на най-малкото съмнение за възможно въздействие върху разследващите органи.

По думите на Гешев, дежурният прокурор е бил уведомен от МВР за инцидента 15 часа по-късно, по телефона. Това е причина за по-късното задържане на ученика, предизвикал инцидента.

Главният прокурор изрази задоволство от установеното до този момент по делото на старозагорската прокуратура и отбеляза, че ги е поздравил за работата. "Разследването няма да се води от МВР, а от Областния следствен отдел", уточни окръжният прокурор Дичо Атанасов. Делото ще се наблюдава от Апелативната прокуратура в Пловдив и ВКС.

Главният прокурор изрази съпричастността си към роднините на пострадалите и ги информира, че досъдебното производството е взето на специален надзор освен от Апелативна прокуратура-Пловдив и от прокурор от Върховна касационна прокуратура.

Привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно произшествие е 18-годишен шофьор, който при управление на МПС е нарушил правилата за движение и е причинил тежка телесна повреда на 23-годишна жена, средна телесна повреда на друга 23-годишна жена, както и лека телесна повреда на жена на 27 години. 

На срещата с роднините на пострадалите в катастрофата присъстваха и прокурори при Районна прокуратура и Окръжна прокуратура-Стара Загора, както и апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

Прокуратурата в Стара Загора с предложение до Гешев

Наблюдаващите прокурори запознаха близките на пострадалите с извършените до момента действия по разследването, като ги увериха, че е предприето всичко необходимо за изясняване на обективната истина. Роднините заявиха, че имат пълно доверие на местните органи на прокуратурата, ангажирани с делото – следовател и наблюдаващи прокурори.

Иван Гешев подчерта и принципната позиция на Прокуратурата на Република България за необходимостта от конкретни законодателни изменения, които биха способствали за засилване на превенцията и ограничаване нарушенията по пътищата.

Главният прокурор припомни, че преди повече от година прокуратурата е представила своите предложения за налагане на наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено: при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда, при управление след употреба на наркотични вещества, при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч. В тези случаи бе предложено в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му.
АП-Пловдив, БГНЕС