деца
деца / netinfo
Спечелен проект ще насърчава четенето
Библиотека „Родина” в Стара Загора ще преобрази своя Детски отдел. Това стана възможно благодарение на спечелена сума по проект на водеща търговска верига. Почти 10 хил. лева ще бъдат вложени, за да може старозагорчетата на възраст между 1 и 12 години да повишават своите знания и компетенции в безопасна и привлекателна библиотечна среда. Директорът на Библиотека „Родина” Слава Драганова е автор на отличения проект по Програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“.
 
Инициативата на 157-годишната старозагорска библиотека е провокирана от актуално изследване на PISA. То шокиращо разкрива как 41% от 15-16-годишните ученици не разбират материала, който четат, не умеят да анализират и използват знанията си в реален житейски контекст. Наблюденията в Детския отдел на библиотеката показват, че извънкласното четене на децата до 14-годишна възраст в Стара Загора е спаднало 8.5 пъти през последните 20 години! В Града на липите живеят близо 11 хил. деца на тази възраст, а едва 1977 или 18% са читатели на обществените библиотеки. „Обезпокоени сме от факта, че децата нямат изградени системни навици за четене извън учебния процес като интелектуално занимание, което се възпитава от най-ранна детска възраст”, отбелязват в своя проект библиотечните специалисти. И предлагат своето решение – да се намерят подходящи форми и методи за запалване на искрата и събуждане на любов към книгите и четенето.
 
Книги и компютри получи регионалната библиотека

За да се случи това в предразполагаща среда, библиотекарите ще подпомогнат родителите в насърчаването на ранния контакт на децата с книжките. В Детския отдел, който се намира на ул. „Българско опълчение” 69, ще се провеждат още по-интензивно групови игрови занимания с деца до 5 години и техните родители.  Докато играят, децата учат букви, цифри, цветове и форми, запознават се с животинския и растителен свят…, неусетно придобиват по-богат речников запас и езикова култура. За тях са предвидени още прожекции на детски филмчета и ролеви игри, разучаване на стихчета и песнички, драматизации. Със средствата по проекта ще бъдат обезпечени още лятна детска академия, виртуални „екскурзии” по картата на България и на света, откриване на исторически обекти на картата на Стара Загора и тяхното изучаване, изработване на постери, презентации, фотоконкурс за най-четящо бебе и др.Предвидено е да се подменят базалтовите плочи в двора на библиотеката с противоударна настилка, ще се осигурят мултимедия, прожекционна масичка и лаптоп.
 
Народно читалище „Родина” и едноименната библиотека към него са създадени през 1860 г. Днес тя притежава над 300 хил. библиотечни документи, а годишно обслужва около 4000 читатели и потребители. До момента Библиотека „Родина” е реализирала 26 проекта за модернизиране на библиотечно-информационните услуги.