посещение
посещение / netinfo
Конференция на тема „Развитие на икономическото сътрудничество между провинция Лорестан и България” се проведе в иранския град Хорамабад, административен център на провинцията. В нея участва бизнес делегация организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора и българският посланик в Техеран Христо Полендаков и Цветан Алексов, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ). Преди форума българската група се срещна с губернатора на провинция Лорестан, който декларира пълна подкрепа на неговата администрация за развитието на двустранните отношения.

Старозагорската бизнес делегация бе в провинция Лорестан, Ислямска република Иран, в периода 9-12 юни, по покана на ръководството на Палатата на търговията, промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан и се реализира с активното съдействие на българското посолство в Техеран. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската бизнес асоциация, който допринесе много за успеха на мисията.

От иранска страна в конференцията участваха г-н Хоушанг Базванд (Houshang Bazvand), губернатор на провинция Лорестан, г-н Хосейн Салехварзи (Hossein Salehvarzi), президент на Лорестанската палата, представители на иранското външно министерство, на местната власт и много бизмесмени от провинцията.

На конференцията бяха представени икономическият, търговският и инвестиционният потенциал на провинция Лорестан, на България и на Старозагорска област. Посланик Полендаков представи състоянието и възможностите за развитие на българо-иранските отношения и съдействието, което може да получи бизнесът от посолството и СТИВ. Сериозен интерес бе проявен към членовете на българска делегация, което се потвърди и на последвалите двустранни срещи.

Деканът на Аграрния факултет на Тракийски университет доц. Димитър Панайотов се срещна с представители на трите висши учебни заведения на Хорамабад, с които беше уговорено партньорство по широк кръг теми – обмяна на студенти и преподаватели, обучение в България на ирански студенти и докторанти, провеждане на специализирани курсове за обучение, включително и дистанционно. Заедно с иранския бизнес бяха определени няколко направления от взаимен интерес като животновъдство, рибовъдство, растениевъдство, в това число и отглеждане на рози и етерично-маслодайни растения, по които ще се разработят секторни програми за сътрудничество с участието на заинтересовани фирми от двете страни и с активната научна и експертна подкрепа от Тракийски университет.

Сериозен интерес беше проявен към „Термохран инженеринг“ АД , представлявано от Веселина Чолакова, търговски директор. Фирмата има богат опит в инженеринга и доставка на комплексни обекти за хранителната промишленост, предимно за преработка на плодове и зеленчуци и има множество реализирани обекти по света, в арабските страни, както и в Иран. Нейните линии, които включват и елементи на други български предприятия, могат да бъде широко използвани в бързо развиващата се иранска преработвателна промишленост, което беше потвърдено и при двустранните срещи. Към специфичните съоръжения за оптимизация на процесите в оранжериите на фирма „Варианти“ ООД с управител Деко Колев също беше проявен определен интерес. Направена беше и заявка за комплексна доставка на оранжерии от България, за което ще бъде изготвено предложение. Наби Масуми, иранец, живеещ в България, управител на фирма, занимаваща с инвестиционни консултации, маркетинг и търговия, участник в делегацията, естествено привлече внимание на много представители на местния бизнес.