Общинари организираха демонстрация на новите превозни документи за градски транспорт в София, които влизат в сила от първи януари на новата 2023 година. 

Снимки от демонстрацията вижте тук 

Сред новите превозни документи са електронните билети за време. Билет "30 плюс" и "60 плюс" ще дават възможност за прекачване в различни превозни средства на градския транспорт съответно в рамките на половин час и на един час. Билетът за 30 минути ще струва 1.60 лева, а за 60 минути - 2.20 лева. 

Хартиените билети отпадат от следващата година. Остава само еднократният хартиен билет за метро и билетът, продаван от шофьора, но той ще струва два лева.

Отпадат и картите за една линия както за наземен транспорт, така и за метро. Общинарите препоръчват вместо нея да се ползва годишната карта за градски транспорт, която струва 365 лева. 

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев напомни, че валидацията на всеки вид превозен документ става задължителна от 1 януари. Всеки, който не е валидирал превозния си документ, ще бъде санкциониран с 3 лева. В първите няколко седмици ще бъде проявена толерантност към пътниците, увери Дилчев.

На въпрос ще има ли "контрольори под прикритие" в градския транспорт, Дилчев уточни, че ще има контрольори без униформа, но те ще поставят баджове при проверка, с които да се легитимират. По време на проверката валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеонаблюдение

"София опитва да запази без повишение цените за обществения транспорт, за да привлича нови пътници, а не да ги отблъсква". Това заяви зам.-председателят на транспортната комисия в общинския съвет Зафир Зарков. "Макар и с риск за финансовата система, мисля че постигнахме това", допълни той. 

Остава опцията за валидиране с банкова карта. Тя автоматично се превръща в билет за 30 минути и дава възможност за прекачване, уточниха още общинарите. 

По отношение на критиките, че конролът в столичния градски транспорт е неефективен и избирателен, Дилчев заяви, че от ЦГМ делят пътниците само на "редовни" и "нередовни". Той уточни, че съвместно с полицията "проблемните" линии се проверяват все по-често в последните месеци и контролът ще продължи.