Сливен почете 138-та годишнина от величавия поход на Ботев и неговите четници
Сливен почете 138-та годишнина от величавия поход на Ботев и неговите четници / Община Сливен

Официални лица, народни представители и граждани днес мълчаливо застанаха пред паметника на Хаджи Димитър в Сливен, за да почетат паметта на революционера Христо Ботев и неговите четници отдали живота си преди 138 години за свободата и независимостта на България.

„В тези две минути оставаме насаме със силата на този невероятен революционен дух, с безразсъдството на героя, с думите му. Ботев е един от малкото, надарен освен с невероятен поетически и публицистичен талант, а и със смелостта да действат и да се жертват в името на свободата”, каза в словото си кметът на Сливен Кольо Милев

На площада в Сливен бяха произнесени думите за Ботев, казани от поета Дамян Дамянов: „Горд съм, че съм роден на една земя с Него! Срам ме е, че е с цели пет години по-млад от мене Той! Боя се, загдето съм написал само около две хиляди стихотворения, а Той – толкова много – двадесет и четири! Аз ще раста на години, ще пиша стихотворения и все повече ще се смалявам пред Него. Защото Той е от върховете, които растат! Ще расте Той от Милин камък и ще остава над годините”.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от кмета на Сливен Кольо Милев, народните представители от Сливенски избирателен район Десислава Танева и Деян Дечев, областният управител на област Сливен Корнелий Желязков, председателят на Общински съвет – Сливен Мария Григорова и сливенски общински съветници, Областна дирекция на МВР, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите, Регионален исторически музей, Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, политически партии, организации и граждани.

Цветя на признателност бяха поднесени още и от II ОУ „Христо Ботев”, Народно читалище „Христо Ботев”, VI ОУ „Браят Миладинови”, VIII ОУ „Юрий Гагарин”, XI СОУ „Константин Константинов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”.

Официално този ден се отбелязва от 1901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев са присъствали останалите живи Ботеви четници. Днес този ритуал продължава да съществува чрез организиране на възстановки, показващи последните часове на поета-революционер.