/ областна администрация Сливен
Възможностите за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен бяха обсъдени на редовно заседание на Областната комисия „Военни паметници”.  Заседанието откри зам.областният управител Димитринка Петкова.

В него участваха гл.експерт Радослав Симеонов и Илияна Дамянова от отдел „Военни паметници” към Министерството на отбраната, представители на общините Сливен, Нова Загора и Твърдица, на военно формирование 22 220, на военно-патриотични съюзи.

Зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова съобщи, че по предварителни изчисления за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк ще са необходими около 100 хил.лева. Тъй като общината не може да осигури подобен ресурс, е започнала дарителска кампания за набиране  на средства.

Има идея паметникът, изработен основно от врачански камък, бетон и арматура, да бъде възстановен от бронз. Бе припомнено, че веднъж Областната комисия „Военни паметници” се е произнесла против предложението на общинската администрация той да бъде преместен в Градската градина, до колодрума.
 

паметници
областна администрация Сливен


„Политиката на Министерството на отбраната е, когато военни паметници са останали "затворени" някъде, час по-скоро те да бъдат извадени и преместени на публични места, където да има свободен достъп на гражданите до тях”, каза от своя страна гл.експерт Симеонов.

Той посочи още, че възстановяването трябва да се доближава максимално до автентичния образец. „Единственото, което би могло да се промени, е да се добавят още имена на загинали, ако липсват такива”, уточни още гл.експерт Симеонов.

Областната комисия се обедини около  решението паметникът да бъде преместен от закритата казарма на подходящо място, като община Сливен изготви до месец идеен проект за това и план-сметка с конкретен разчет на всички необходими разходи.

Представителите на военното министерство посочиха, че източници за финансиране на ремонтите  би могло да се търсят от  МО чрез Националната програма за честване на 100-годишнината от Първата световна война, като се използват постъпленията от дарителската кампания и средства от общинския бюджет, според възможностите.
 
По идея на Радослав Симеонов община Сливен се очаква да направи първи стъпки за социализирането и на паметника на 11 Пехотен сливенски полк, който за разлика от паметника на Шести артилерийски полк, е напълно недостъпен за цивилни лица. Полкът участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като при отбраната на Каймакчалан през есента на 1916 година, само за 14 дни, дава над 1900 жертви, а ранените офицери и войници са над 6000.
 
Община Котел е заявила необходимост от национално финансиране за 9000 лева, с които да бъде възстановена Братската могила в парк „Изворите” в града. 2 500 лева очаква община Сливен за паметника в с. Драгоданово.  Отделно община Сливен е предвидила 5000 лева в собствения си бюджет за ремонти по Братската могила в Градската градина и други паметници.
 
На територията на Сливенска област военните паметници, включени в електронния регистър, са 99.