Освободен в Котленската планина женски лешояд мъти, това не се е случвало от почти половин век
Освободен в Котленската планина женски лешояд мъти, това не се е случвало от почти половин век / netinfo

 

За първи път от десетки години насам белоглави лешояди загнездиха в Стара планина, съобщиха от Зелени балкани. На 17 май е открито първото гнездо на белоглав лешояд в района на Източна Стара планина от близо петдесет години насам.

Гнездото е открито благодарение на прототипен GPS/GPRS предавател, поставен на една от възрастните птици. Самите родители са белоглави лешояди, освободени в рамките на програмата за възстановяване на вида като гнездящ в Стара планина. Това са едни от първите птици, освободени още през 2009 година от специалната клетка за адаптация, изградена от експертите на Фонда за дивата флора и фауна в Котленска Стара планина.

Женската е дарена от френския зоопарк Zoo de Doue, маркирана с бяла крилометка 7G. Мъжкият е загубил маркировката си, но също е от освободените в рамките на проекта птици. Още през декември 2011 година двете птици бяха забелязани да носят материал за строежа на гнездо и оттогава екипът търси гнездото, но без успех.

На 7 май, търсейки храна, 7G сама е влязла в клетката за адаптация край Котел. Екипът спешно е маркирал уловената птица с прототипен GPS/GPRS предавател, с надеждата предавателят да заведе специалистите до гнездото. При самото поставяне на предавателя върху женската птица е установено  ясно изразено мътилно петно – място на корема на птицата, където перата окапват, за да може по време на мътенето яйцето да докосва топлата кожа на майката. Това е първият неоспорим знак, че 7G е наистина мъти.

Предавателят е сработил и завел екипа на повече от 60 км източно от площадката за подхранване край Котел, в района на язовир „Цонево”. Там е наблюдавана една от възрастните птици, която дълго лежи в гнездото.

„Вече е малко късно за малко, лешоядите снасят и излюпват по-рано от останалите птици, но това е млада и неопитна двойка. Затова нашият екип ще държи семейството на първите белоглави лешояди в Стара планина под око” – уточняват от Зелени балкани.