/ областна администрация Сливен
Областният управител на Сливен Чавдар Божурски връща за ново обсъждане решение на Общинския съвет за  смяна на концесионера на стадион „Хаджи Димитър“.

Решението е взето на заседание на Общински съвет на 31 май 2018 година, с което е одобрена замяна на концесионера по договор за концесия, сключен на 04 ноември 2004 г. между община Сливен като концедент и ГД ДЗЗД „Спорт палас“ в качеството на концесионер с правоприемник „Спорт палас“ ООД, при условията на универсално правоприемство, при спазване изискванията на закона.

Среща
община Сливен

Кметът Стефан Радев заяви, че при уведомление от страна на концесионера за искане на замяна на ползвателя, ще бъде направен правен анализ и администрацията ще се произнесе „За“ или „против“ въз основа на направените констатации. Радев уточни, че няма неплатени концесионни вноски от страна на дружеството – концесионер.

Валентина Василева
Личен архив

Председателят на Единна народна партия Валентина Василева сезира главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на финансите Владислав Горанов по повод решението на Общинския съвет в Сливен.

Според сигнала, решението на Общинския съвет е незаконосъобразно, тъй като досегашният концесионер има задължения към Община Сливен, държавата, в лицето на НАП и доставчици, в особено големи размери. Към предложението депозирано от концесионера е представен дружествен договор за създаване на „Спорт Палас” ООД. Съдружници са „ММ 9” ЕООД и СНЦ „Общински футболен клуб”.

Любопитна подробност е, че дружественият дял на „ММ 9„ ЕООД преминава от собственост на Диана Лечкова Димитрова (сестра на Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен) към Светлана Ангелова Лечкова (съпруга на Йордан Лечков) през 2013 г. Йордан Лечков е настоящ общински съветник от МК „ДОР“ и предложението е внесено от Мария Григорова, общински съветник от същата коалиция.

„С така взетото решение ДЗЗД „Спорт палас” вече няма да е концесионер и няма да е носител на задълженията на кредитори, няма да има имущество, нито ще получава приходи, тъй като те са само и единствено по повод на концесията. Така кредиторите, включително - държавата и общината, няма от къде да съберат вземанията си“, пише в сигнала до главния прокурор.

Смущаващо е защо НАП не предприемат действия за принудително събиране на вземанията си, а само сключват споразумения за разсрочено плащане, а такова въобще не се извършва дори и частично.

За частните кредитори, държавата и общината това е единствената възможност да съберат вземанията си, и сега с едно решение Общински съвет Сливен ще застраши и собствените си интереси.

Явно е, че не съвпадат интересите на Община Сливен с тези на общинските съветници, но е интересно защо Кметът на Общината мълчи и не изразява своето становище, което в момента е бездействие с власт, за което следва да бъде ангажирана неговата отговорност.

„Какво е становището на НАП, която има да взема хиляди левове и как ще ги събере при това преобразуване на гражданско правни и търговски субекти“, каза Валентина Василева.

В сигнала до главния прокурор председателят на Единна народна партия Валентина Василена настоява Националната агенция по приходите, Министерството на финансите и Окръжна прокуратура-Сливен да изразят становище по случая. „Гражданите имат право да знаят, а не само да плащат.

Тях ги търсят единствено по време на избори, а когато подават сигнали не им се отговаря в срок или органите се заемат с проверка, която приключва след като решението на Общинския съвет вече е влязло в сила“, заяви още Валентина Василева. Според нея трябва да бъде образувана незабавна проверка.