К.  Милев: Срещу наводненията трябват специалисти и превенция, а не силови структури
К. Милев: Срещу наводненията трябват специалисти и превенция, а не силови структури / Община Сливен

„За адекватни мерки срещу наводненията са необходими специалисти и превантивна работа, а не силови структури. Съкращенията през годините доведоха до там, че има само кой да дава указания, но не и кой да изпълнява задачите”. Така кметът на Сливен Кольо Милев коментира създалата се сложна ситуация в общината след продължителните валежи.

Според него високото ниво на р. Тунджа се поддържа най-вече от изпускането на язовир "Жребчево", който по някаква причина не е бил изпуснат през есента, въпреки поисканото разрешение за подобна мярка.

„Не се поддържа оптимален режим на водоемите в България и няма стройна система на тяхното управление. Съкращенията през последите години доведоха до там, че има само силови структури , които да дадат указания, но няма хора, които реално да изпълняват задачи”, допълни той.

По думите му, вече несъществуващото Министерство на бедствията и авариите е изпълнявало подобни функции. „Не казвам, че Министерството на бедствията и авариите беше нещо хубаво, но тогава имаше към кого да се обърнеш, кой да взема решения и да носи отговорност точно по тези въпроси", заяви Милев, който през пролетта на 2006 г. е главен координатор на поделенията от Българската армия, участващи в мероприятията по недопускане на наводнения по поречието на река Дунав.

Той подчерта, че община Сливен ще направи всичко по силите си, за да не допусне влошаване на обстановка като за това ще бъдат почистени всички речни корита на наша територия. Още през лятото община Сливен предприе почистването на коритата.