/ ВиК Сливен
Приключи зимното обследване  крайградските и горски чешми в околностите на Сливен. Периодичен анализ на чистотата на водата им започна миналото лято по инициатива на „ВиК“ – Сливен и фондация „Старият бряст“.

През зимния сезон в лабораторията на водното дружество е извършен анализ на физикохимията и микробиологията на 32 проби от известни извори и чешми. От 19 проби в допустимите физикохимични и микробиологични норми, 11 повтарят добрия резултат от лятото.

Това са чешмите при моста в местността Селището и над крепостта „Туида“, извора на Тодоровото аязмо, „Козето стадо“ в местността Кироолу, Турската чешма по пътя Сливен-Ичера, чешмите срещу Информационния център, в началото на Хайдушката пътека и Долната лифтена станция, в местността Харамията, при фурната на Карандила и Драгиева чешма.

Интересен е фактът, че 7 крайградски и горски чешми се оказаха „изчистени“ през зимата, за разлика от лошите летни микробиологични резултати. Вече няма колиформи във водата на Двата чучура, Трите чучура и чешмата „Осман чауш“ по пътя Сливен-Бяла.

Гражданите могат да бъдат спокойни за чистотата на водата от Кендаловата чешма в местността Айвалъ дере, Тръбата над Техникума по текстил, Сивилова чешма на Меча поляна и в с. Глушник. Малкото посетители и ниските температури са вероятна причина за добрата новина през зимата.
 
С повторени лоши резултати е водата от 11 чешми: Твоята чешма и Разсадника в местността Абланово, Жейнина и Думанова чешма по пътя Сливен-Ичера, изворът Кушбунар, Бялата чешма по пътя за Бургас, чешмата Златко чорбаджи на Равна река и  Кръстова чешма. Тези много посещавани чешми, с установени колиформи във водата и през зимата, са практически ничии. Пътят за отстраняване на проблемите им е доброволен труд и частна инициатива на гражданите.

За втори път се регистрира проблем и с чистотата на водата от чешмите в светите места –„манастирчето“ „Св. Георги“ над Сливен, манастира „Св. Илия“ в с. Чинтулово и Тодоровото аязмо. Смяна на тръбата, отвеждаща водата от иначе чистия извор на Тодоровото аязмо към чешмата му, ще бъде извършена в скоро време от дарител на новопостроената църква „Св. Тиодор Тирон“, каза отец Янко.

Ще бъде подновена и самата чешма. Чистотата на водата от манастира „Св. Илия“, за която е загрижен отец Мариян, може да се подобри с хлориране и ремонт замазка на кладенеца, в който, освен изворни, се просмукват и повърхностни води.

Според специалистите от „ВиК“, пробите от крайградските чешми показват моментно състояние, което, в зависимост от валежи, човешка дейност и присъствие на животни, може да се подобри или влоши. Грижата е обща. Резултатите от зимното обследване ще бъдат оповестени в сайтовете на „ВиК“-Сливен и фондация „Старият бряст“.