Десетки граждани се събраха днес пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал", където отбелязаха годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, от името на местната и държавната власт, политически партии, различни институции, организации и граждани.

„Шести септември е символ на успех с непреходно значение за историческата съдба на народа ни, безстрашно отхвърляне на несправедливостта наложена от великите сили, разкъсала един народ с хилядолетна история и култура. Винаги ще помним имената на тези, които поемат историческата отговорност за великото българско дело, загърбват личните си вражди и разногласия в името на една цел – обединението на родината“, каза в словото си за празника полк. Петко Петков – директор на Департамент “Чуждоезиково обучение“ на Факултета "Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет „Васил Левски".

След ритуала пред паметника, в знак на почит, възпоменателна церемония с полагане на венци и цветя ще се състои и пред паметната плоча в местността „Марашката кория“, където през 1885 г. българската войска, начело с княз Алексaндър Батенберг, провежда учебни стрелби. Там пратеници на Българския таен централен революционен комитет убеждават княза да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември се отбелязва и годишнината от създаването на първия полеви лагер на Българската армия, разположен край село Мараш, припомниха за БТА офицери и военни историци.