Постоянна мярка наложиха за обвинения в източване на 903 000 лв.
Постоянна мярка наложиха за обвинения в източване на 903 000 лв. / netinfo
41-годишният Георги Митев, от с.Слънчево, община Аксаково, обвинен в източването на над 903 000 лв., отпуснати за възстановителни работи след наводненията в Нови пазар, от днес е в ареста. Той беше задържан в съдебната зала, след като Варненският апелативен съд определи като необосновано и незаконосъобразно определението на Шуменския окръжен съд от 4 май тази година, с което на Митев бе наложена „парична гаранция” в размер на 20 000 лева.

Въззивната инстанция счита, че от многобройните доказателства, събрани до този момент / експертизи, свидетелски показания и писмени материали / може да се направи обосновано предположение, че Георги Митев е извършител на престъплението, за което е разследван по дознание на РПУ - Нови пазар. Тежестта на повдигнатото обвинение е изключително висока – документна измама, продължила повече от половин година, от април до ноември 2005 година, с която са причинени щети на държавата в размер на 903 085 лв. Парите са източени от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия и аварии при Министерския съвет за аварийно възстановителни работи след наводненията в община Нови пазар през 2005 година.

Възстановителните дейности за 24 обекта на общината са били възлагани по документи на определен кръг фирми от Шумен, Варна, Долни Чифлик, Русе и Аксаково, посочени от Георги Митев. Средствата са били усвоени, но без да бъдат извършвани никакви аварийно - възстановителни работи по разрушената инфраструктура и обекти. За това престъпление, което е с изключително висока степен на обществена опасност законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

В продължителната престъпна дейност са намесени много фирми, физически и юридически лица, а делото все още е в досъдебна фаза. Това обстоятелство води съда до извода, че ако е на свобода обвиняемият може да извърши друго престъпление, или да възпрепятства правораздавателните органи.

Въззивният съд подкрепя аргументите на апелативна прокуратура, която е взела делото на специален отчет. В тях се твърди, че е невъзможно човек с месечен доход от 300 лв/ според данъчната декларация/ да издържа многодетно семейство, да притежава огромна къща, да управлява само скъпи автомобили и да отделя средства за благотворителност.

Според наблюдаващия случая прокурор от Шуменската окръжна прокуратура - Маргарита Георгиева, управители на тези фирми са били подставени лица, а техния реален собственик е бил Георги Митев. Прокуратурата е била сезирана за нарушенията от Агенцията за държавен вътрешно финансов контрол, след извършен от нея одит в община Нови пазар. Според прокурор Георгиева договорите с фирмите - изпълнители са били подписвани от кмета на града - Румен Панайотов.

Пред Дарик Панайотов заяви, че най-вероятно става дума за грешка и скандалът е свързан с предстоящите местни избори. Не мога да си обясня факта, че обектите са завършени, а парите са източени - каза още Панайотов. При проверка на документацията от експертите на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия аварии и катастрофи не са били констатирани сериозни нарушения - допълни Румен Панайотов.

Подробности, чуйте от интервюто с Маргарита Георгиева, в прикачения файл.