6 ученици от Русе получиха титлата „Пазител на родовата памет“
6 ученици от Русе получиха титлата „Пазител на родовата памет“ / Община Русе
В Деня на християнското семейство 6 ученици от Русе получиха титлата „Пазител на родовата памет“. Грамотите бяха раздадени по време на официална церемония, която постави край на инициативата „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Проектът се реализира по инициатива на Държавен архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“.

Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук.

15 истории за родовата памет се борят за приз

Заедно със снимката, децата трябваше да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе. В рамките на конкурса, 6 ученици разказаха 15 истории, илюстрирани със снимки.

Участниците в инициативата са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия. Постъпилите истории бяха разгледани от жури в състав: Елена Минкова – Изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“, Венцислава Николова – Председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова - инспектор по история от РУО - Русе и Толя Чорбаджиева - представител на Държавен архив-Русе.

Завърши изследователска мисия на ученици, очакват се наградите

Наградите бяха връчени от Изпълнителния директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова. Призовото първо място получи Йоана Савова за „Спортуващите русенки в миналото”  Тя получи мобилен телефон. Второ място зае Преслав Николов за историята „Къде учат сегашните обущари“. Той беше награден с таблет. Третото място беше присъдено на Преслав Илиев за историята „Преплуване на голямата река“.

Той получи смарт часовник. Четвърто място е за Ребека Саад за историята „Що е то манифестация“ – Тя получи енциклопедия. Раздадени бяха и две поощрителни награди –на Мартин Стоилов за „Младежи – ентусиасти, строители на нова България“ и на Иво Мартинов за „Живият спомен за прадедите ми“ - енциклопедия