/ Дарик архив
Тотална смяна на системата и замяната й с нова е изходът, категорични са експертите
Тотална смяна на системата и изграждането на нова е единственият изход от абсурдните ситуации, в които попадат пациенти след решения на ТЕЛК. Това каза в интервю за Дарик председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Хиляди отпадат от ТЕЛК заради новите правила за издаване на решенията

Крайно време е в писането на наредби от здравното министерство да започнат да се включват болни и потърпевши, допълни той и заяви, че цялостната методика трябва да обслужва пациентите, а не да работи най-вече за превенция от злоупотреби и мошеници.
 
В Националната пациентска организация непрекъснато постъпват сигнали за нередности или недообмислени решения, каза д-р Хасърджиев. По думите му той не е сигурен дали въпросните експерти въобще четат постъпващата документация, като се има предвид, че някои от тях дори стълби не могат да качват сами, а определят в ТЕЛК-овото решение „без чужда помощ“.

Недоволство заради ТЕЛК: Болни твърдят, че губят право на помощи

Според него, има много неясноти и напрежението сред хората ескалира. Председателят на организацията даде пример със собствения си баща, който има диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОБС) и коксартроза.

Лекарите преценят, че основната болест на мъжа е диабетът и щом кръвната му захар е в норма, значи той не е инвалид. Същевременно заради ХОБС възрастният човек не може дори по стълби да се качва без придружител. А ТЕЛК му намали процентите на инвалидност, коментира Хасърджиев.
 
Анкета на „Системата ни убива всички“: Всеки втори с нов ТЕЛК е ощетен

Фрапиращ е случаят и с едно 14-годишно момче, чийто живот може коренно да се промени заради същата констатация – „без чужда помощ“. Големият парадокс е, че Емил всъщност е напълно безпомощен, ако до него няма някой, който да го познава, и то добре.

А големият проблем е, че при новото положение не се знае как ще продължи да ходи на училище, след като сам не може, а няма правно основание с него да бъде допуснат придружител, обяснява кореспондентката от Пазарджик Тина Соколова.

Това е частен случай, но е един от многото идентични в цяла България, казват родителите - Петър и Лилия Кондеви, които общуват със семейства с увредени деца и виждат как те се сблъскват със същия казус.
 
Възможна ли е нова промяна в системата на ТЕЛК?

Към момента в ТЕЛК Смолян няма подобни сигнали, но това не означава, че такива случаи липсват, каза кореспондентът на Дарик за област Смолян Адриан Кулев. По думите му има много недоволни пациенти, които обаче основно се оплакват от процента и групата инвалидност.

Част от тях прибягват до обжалване пред НЕЛК. А опашките пред кабинетите в ТЕЛК традиционно са големи и на болните обикновено се налага да чакат доста време, докато бъдат приети.
 
Чуйте от репортажа по темата тук.