сградата на едновремешната Популярна банка в Пазарджик се нуждае от спешен ремонт
сградата на едновремешната Популярна банка в Пазарджик се нуждае от спешен ремонт / Дарик архив
Започва реставрацията на бившата сграда на Популярна банка – една от най-красивите, но и най-занемарените сгради в центъра на Пазарджик, паметник на културата от местно значение. С възстановяването ѝ се заемат собствениците, които са над 20 с различни по размер дялове. Инициатор е мажоритарният собственик Борислав Борисов.

Решението за предстоящите строителни дейности е взето на проведено общо събрание, в което Борисов се е ангажирал първоначално да поеме всички разноски по ремонта. След приключването му ще се отчете пред останалите, които ще поемат своята част от разходите.

Зданието е в окаяно състояние, тъй като не е поддържано с години. През април тази година комисия от експерти с председател главният архитект на Община Пазарджик Кръстьо Танков и членове музейни работници, реставратори и строителни специалисти направи оглед. Становището е, че четириетажната сграда е опасна.

И двете ѝ фасади са силно разрушени, от тях се чупят големи отломки и падат по тротоарите, а мястото е оживено и оттам всекидневно минават стотици хора. Освен това в партера е едно от най-посещаваните кафенета. Дървената покривна конструкция е прогнила, с много течове. Те пък са съсипали вътрешната част дотолкова, че горните 3 етажа са неизползваеми.

След половин година ходене по институциите собствениците са получили указания от Министерството на културата за реставрацията на обекта. Предстои изготвянето на архитектурен проект при спазване на всички изисквания – и външният облик, и вътрешността на Популярна банка ще бъдат възстановени в автентичния им вид.

Красивата постройка е издигната през 1926 г. Архитектурната ѝ визия е в духа на Сецесиона, който се налага в строителството на обществени сгради през 20-те години на миналия век. През годините на социализма в нея са се помещавали Окръжния комитет на БКП, Съдебната палата, Общинския съвет за духовно развитие, а след демократичните промени на четвъртия етаж бе местната централа на СДС. Обявена е за културен паметник от 1982 г.