/ Дарик Варна, архив
Служители на затвора в Пловдив излязоха на протест пред сградата затвора с искане за индексация на заплатите им и подобряване на условията на труд. Настояваме актуализацията на бюджета да засегне и нас, като част от сектор "Сигурност" и във връзка с инфлацията, освен заплащането да се преизчислят и социалните плащания, каза пред БТА Динко Игнатов, председател на синдикалното дружество в Пловдив към Синдиката на служителите в затворите в България.

Според него целта на протеста е да запознае и обществото с дейността, която извършват и проблемите в сектора. Трудът, който полагаме с цел опазване на обществото като охраняваме най-сериозните престъпници, е рисков колкото на колегите в МВР, допълни Игнатов.

По думите му в последно време са зачестили нападенията от страна на лишените от свобода над служители в затворите у нас. В затворите не сме само надзиратели, има служители, които работят за ресоциализация, психолози и за жалост всички се превърнахме в обслужващ персонал, който не стига, че е нископлатен, а и унижен, каза още синдикалистът.
Игнатов обясни, че протестът е в работен ден и не всички участват, тъй като няма как да прекъснат работния процес "защото сигурността е на първо място, както в затворите, така и в държавата". Той посочи, че има проблем с набиране на нови кадри, а в същото време щатът не достига и искат той да бъде увеличен. 

Ако лишените от свобода имат организации, които защитават човешките им права и това е нормално, нашите няма кой да ги защити, а ние сме при тях 24 часа при силно занижени условия на труд, коментира Къньо Кънев, заместник-председател на синдикалното дружество. По думите му липсват или са морално остарели най-елементарни неща и даде за пример мебели.

Длъжни сме да носим униформа, а цените им се увеличиха драстично, при положение, че имаме лимит, обясни Кънев. Той посочи, че трикотажната блуза, с която е облечен, струва над 40 лева, а панталонът - 82 лева. Лимитът за годината, който ни отпуска Министерството на правосъдието е крайно недостатъчен, каза Кънев. И допълни, че представляват държавата и не може да си позволят да са с износени или скъсани униформи.

Синдикалистите бяха подкрепени и от колегите си от Следствения арест в Пловдив, който се намира на територията на затвора. Униформените работят при същите условия и имат идентични искания с тези на надзирателите.
БТА