/ iStock/Getty Images
С безкръвна операция в УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив спасиха живота на 52-годишен украински бежанец с надбъбречна аневризма, съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът е докаран в университетската болница в тежко състояние със силни коремни болки. Преди постъпването си мъжът е лекуван в друго лечебно заведение, където е извършен скенер, установяващ разширение на коремната аорта - аневризма и съмнение за нейното разкъсване.

Пловдивски лекари отстраниха 7-килограмов тумор от пациентка

Нов скенер
изяснява, че разширението на коремната аорта е на нивото на бъбречните артерии и потвърждава нейното разкъсване. Операцията за отстраняването ѝ е толкова тежка, че пациентът не би могъл да оцелее след нея, посочиха от болницата.

Тогава началникът на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Богомила Чешмеджиева предлага безкръвния метод EVAR. Тъй като стентът, нужен за извършване на процедурата, не е наличен в България, се е наложило неговото поръчване от чужбина.

Имайки предвид тежкото състояние на пациента и животозастрашаващото кървене, екип от анестезиолози, ръководен от д-р Христо Миновски, започва стабилизиране на общото състояние на болния, за да оцелее до пристигането на импланта.

Животоспасяващата процедура e извършена в хибридна операционна зала от доц. д-р Богомила Чешмеджиева, доц. д-р Наделин Николов и д-р Стефан Станев, незабавно след доставянето на стента. Цялата интервенция приключва благополучно и мъжът е изписан на четвъртия ден.

Пациентът е бивш военен от Украйна, страдащ от тежка хипертония и диабет. Преди четири месеца евакуират него и близките му от зона на активни бойни действия, като успяват да достигнат до България. През юни получава инсулт, който допълнително влошил състоянието му.
БТА