Пълнолетните майки са тези, които изоставят децата си
Пълнолетните майки са тези, които изоставят децата си / sxc.hu
Пълнолетните майки са тези, които изоставят децата си
77514
Пълнолетните майки са тези, които изоставят децата си
  • Пълнолетните майки са тези, които изоставят децата си

Над 200 сигнала за малолетни и непълнолетни родилки са получени от родилните отделения в Пловдив към Държавната агенция „Закрила на детето“ за 2014-та година. Това каза в ефира на Дарик председателката на регионалния отдел Маргарита Учкунова.

По думите й обаче, завършилите пълнолетие момичета са тези, които изоставят децата си.

/Цялото предаване по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл/

За изминалата година сме настанили в приемни семейства 31 деца. Всички те са родени от момичета над 18-годишна възраст. Няма нито едно изоставено бебе от непълнолетна майка, тъй като повечето са от ромски произход и общността им помага в отглеждането на детето, обясни Учкунова.

По думите й, независимо от предоставената от агенцията подкрепа към майката, жените са категорични, че не желаят да се грижат за своите деца.

Сред най-честите мотиви, които майките изтъкват за изоставянето на бебето си са нисък социален статус и фактът, че бременността е била нежелана.

Има случаи, в които майките заявяват, че детето ще им бъде пречка да учат и да се развиват, че имат други планове за живота си и бебето за тях не е приоритет, каза още председателката.

За щастие вече има достатъчно приемни родители, които имат желанието да се грижат за изоставените деца. От началото на годината вече 2 деца са изоставени и грижите за тях са поверени на приемни родители, обясни още Учкунова. Тя бе категорична, че от 2 години няма нито едно изоставено дете в цялата страна, което да е настанено в институция.

Само едно е изоставеното бебе през 2014 г. в област Смолян при родени 539 бебета за цялата година . Това съобщи директорът на "Социално подпомагане" Сийка Иванова.

89 са изоставените бебета през последната година в Пазарджик. Това сочат данните на дирекция „Социално подпомагане“ в Пазарджик. Най-много са изоставените деца на майки с нисък социален статус.

Психолози обясняват, че при повишаване на жизнения стандарт на населението, неминуемо броят на изоставените рязко ще бъде намален. Освен това, трябва да бъде повишена здравната култура на жените в детеродна възраст от ромския етнос. Но не трябва да се забравя, че заради високата безработица сред ромите, много семейства използват високата раждаемост, за формиране на единствените си доходи под формата на детски добавки и социални придобивки при раждане на дете.