Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане делото срещу Ваклин Хъмчев за катастрофата при разклона за с. Цалапица през 2019 г., при която загинаха трима души, съобщиха от пресцентъра на съда. Делото трябва да бъде разгледано от друг съдебен състав.

С решението на ВКС се отменя присъдата на Хъмчев от четири години затвор и лишаване на право да управлява моторно превозно средство (МПС) за пет години заради това, че е нарушил правилата от Закона за движението по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на повече от един човек.

Според върховните съдии апелативният съд е допуснал нарушение и незаконосъобразно Хъмчев е оправдан по обвинението относно това, че става дума за "особено тежък случай", като е преквалифицирал деянието по привилегирования състав, заради това, че след инцидента подсъдимият се е обадил на телефона за спешни повиквания 112. ВКС отбелязва, че апелативният съд не е мотивирал заключението си за това, че обаждането на подсъдимия на тел. 112 е достатъчно, за да се приеме, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалите, което е самостоятелно основание за отмяна на решението.

По бързата процедура: Осъдиха на 2 години затвор шофьора, карал пиян в насрещното по АМ „Тракия“

Апелативният съд не е отделил необходимото внимание на справката за допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение по пътищата, за които е санкциониран по административен ред. Не е отчел обстоятелството, че за период от една година преди деянието той е санкциониран с три фиша за превишаване на скоростта на движение, което говори за системност в поведението му като водач на МПС, насочена към нарушаване на правилата за движение, се посочва в решението на ВКС.

„Осъществяването на забранената маневра в тъмната част на денонощието, с тежко и огромно по размери (сравнено с лекия автомобил) товарно превозно средство, при отсъствието на видимост към платното за движение, по което се е движел автомобилът на пострадалите, с пълното съзнание за липсата на такава характеризират подсъдимия като безразсъден и изключително опасен водач, а оттам и като деец с висока степен на обществена опасност“, категорични са върховните съдии.

Съдебният състав на ВКС допълва, че в конкретния случай, освен обаждането на тел. 112, подсъдимият не е извършил други действия, които са били в неговите възможности, като например да разбере поне колко са пострадалите и в какво състояние са, за да даде информация с цел подсигуряване на необходимата медицинска помощ.
Константин Костов,БТА