rumen petkow
rumen petkow / dariknews.archive
В качеството си на бивш министър на вътрешните работи на България, Румен Петков коментира в Плевен, че при задържането на Ангел Димитров – Чората през 2005-та година, полицаите са действали в рамките на правомощията, вменени от Закона за МВР. Във връзка с решението на Върховния касационен съд, петимата полицаи от Благоевград, участвали в задържането на Чората, при което той почина да бъдат осъдени на по 7 години лишаване от свобода, Петков каза, че по негова информация към момента те не разполагат с обвинението. В това число и един от задържаните в ОДМВР в Благоевград, който е задържан от Съдебна полиция.
„При такива задържания се планира храноден на арестанта, а на него храна му носят близките му, което ме кара да да мисля, че неговият арест не е планиран. Невръчването на обвинението на човека при задържането му е много смущаващо и аз мисля, че това ще е един от случаите, който ще отиде в Страсбург.
Ако има такова съдебно решение, какво казва то на обществото? С това си решение - ако има такова, Съдът всъщност налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва: „Бездействайте и не бъдете активни, ако не искате да си имате неприятности“. Крайният ефект от такъв тип решения ще е бездействието на полицаите и обществото и гражданите ще бъдат  все по-малко защитени“, каза Румен Петков.
„Лесно е да ругаем полицията и полицаите, но когато те са били в изпълнение на служебния си дълг, държавата трябва да е до тях. Когато тези хора са направили тежкия избор да служат на държавата, а тя ги е загърбила, унизила и наказала незаслужено, резултатът е трагичен“, допълни Петков.
Той коментира, че решението на съда не засяга просто тези петима човека, а казва на всички полицаи: „Бездействието е по-добро за вас, отколкото действието, при което престъпник може да пострада“.
Петков припомни, че през 2005-та година е имало общо три такива сходни случаи – единият със задържането на Ангел Димитров – Чората, вторият с отвлечени британски граждани, когато при освобождаването им, един от похитителите е бил застрелян. „Тогава прокуратурата по категоричен начин доказа абсолютната правомерност на служителите на МВР, никой не се поддаде на натиск, а и това е един от редките случаи, в които британската кралица е писала лично до министър на вътрешните работи с благодарност за спасен живот на нейни поданици“.
Третият случай е бил, когато при задържането на контрабандисти на риба в акваторията на Бургас, единият от тях е бил застрелян.
„В случая с Чората не разбирам две неща – какво накара Прокуратурата да преразгледа първоначалната си позиция и да се отиде към повдигане на обвинения, и второ – не разбирам съда. Този съд, чийто председател живее в охолство, което на заплаща, произнася присъди върху почтени служители на МВР затова, че са се борили с наркоразпространението и трафика на жени с цел сексуална експлоатация“.
В качеството си на председател на ПП АБВ, Румен Петков свърза темата за съд и прокуратура в България с неговия колега – лидера на партия ВОЛЯ – Веселин Марешки:
„Ако толкова няма какво да правят съда и прокуратурата, да вземат да разгледат дейността на г-н Марешки. Законът за лекарствата и аптечното дело казва, че едно дружество или една личност могат да имат до 4 аптеки. Г-н Марешки обявява на собствения си сайт, че има 301 аптеки.

rumen petkov
dariknews.archive

Този човек, който си построи къща на плажа. Този човек, на когото се води дело за това, че е пребил някой си не е просто депутат, а е за.-председател на Народното събрание и е водач на листа за евроизборите. Ако това е европейска България, не съм сигурен, че сме направили верния избор преди 12 години. Това е еманацията на обществото – „Бентлито“ до къщата на плажа. „Бентлито“ сме му го платили ние, това е ясно, и със Службата за борба с организираната престъпност, защото се засече нелегален трафик на лекарствам на алкохол – не казвам, че той ги е правил, но след като му е свален имунитета...“, каза Петков.
„Каквото за апартаментите, такова и за „Бентлито“. Такъв тип наглост, след като прошумява покрай ушите на правоохранителната и правораздавателната система на Република България, кой полицай да си гледа работата и защо да си гледа работата. Така, че има неща в страната, които ние от Коалиция за България ги казваме, няма да спрем да ги казваме, но в Народното събрание никой не говори на тази тема. Там дуетът ГЕРБ – БСП мълчи“, заяви Румен Петков