Найден Зеленогорски: Дискутираме кандидатури на РБ за ръководството на БНБ
Найден Зеленогорски: Дискутираме кандидатури на РБ за ръководството на БНБ / dariknews.archive

Дискутираме наши кандидатури, на Реформаторския блок, за ръководство на БНБ. Предстои на парламентарна група да бъде обсъждано. Конкуренцията е хубаво нещо и това, че потенциално биха били издигнати и други кандидати, не трябва да плаши никого. Това каза за БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите".

"Силно се надявам, че преди лятната ваканция ще има избран шеф на БНБ. Още повече, че малко закъсняхме според мен. От доста време искаме оставката на Иван Искров", добави още Зеленогорски.

Попитан за задължителното гласуване, той каза, че не е обсъждано в РБ и няма единна позиция, като добави, че както на референдума ще се задава този въпрос, така и могат да се допитат ръководствата на партиите от РБ до своите членове и симпатизанти, дали подкрепят идеята.

"Лично аз съм доста раздвоен по темата - идеята, че задължителното гласуване е хапче, с което ще излекуваме болната българска демокрация, е невярна", подчерта Зеленогорски. Той добави, че платеният вот не може да се спре със задължителното гласуване, а само вероятно ще намали цената на гласовете, като изрази позиция, че е работа на десетките институции на държавата да се справят с купуването на гласове, а не да се разчита само на промяна на вида гласуване.

"Държавата има достатъчно законова база и органи да се справи с купуването и с корпоративния вот", категоричен бе Зеленогорски, като каза, че в утвърдените демокрации задължителното гласуване е по-скоро изключение отколкото правило.