От 13 декември 2014 г. новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 година, ще осигурят на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за ползваните от тях храни. Това се посочва в съобщение на ЕК до БТА.
Част от основните промени в правилата за етикетиране са:
- по-четливa информация (въвежда се минимален размер на
шрифта за задължителната информация);
- по-ясно и унифицирано представяне на алергените (например соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни
(видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и
цвят на фона) в списъка на съставките;
- задължителна информация за алергените при храните, които
не са предварително опаковани, включително в ресторанти и
кафенета;
- изискване за представяне на определена информация за
хранителната стойност на по-голямата част от предварително
опакованите преработени храни;
- задължителна информация за произхода на прясното свинско,
овче, козе и птиче месо;
- еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по
интернет, от разстояние и от магазина;
- списък на специално създадените наноматериали в
съответните съставки;
- конкретна информация за растителния произход на
рафинираните масла и мазнини;
- по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи
практики;
- посочване на съставката заместител при "имитациите" на
храни;
- ясно указване на "формовано месо" или "формована риба";
- ясно указване на размразените продукти.
Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 година. Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за
етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани.
Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 година. (N.B. това не
включва изчерпването на наличните етикети). Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище.
Това ще позволи на всички стопански субекти и малки и средни предприятия от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство.
Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015
година.