Екатерина Михайлова: Трябва да излезе цялата истина за управлението на ГЕРБ
Екатерина Михайлова: Трябва да излезе цялата истина за управлението на ГЕРБ / archiv.DarikNews

В началото на пресконференцията на ДСБ в Плевен, на която гост бе Екатерина Михайлова, домакинът и водач на листата на ДСБ за 15-ти Плевенски многомандатен избирателен район Георги Караджов припомни датата 26 април - 1986-та, на която стана инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил. „За съжаление 27 години по-късно, тази дата ни препраща към идеята, която БСП продължава да поддържа и заявява, че ако има властта ще направи възможното да продължи строежа на АЕЦ „Белене", което най-малкото е странно на фона на проблемите, които има електроенергийната ни система, поради огромния излишък на ток и капацитет.

„Ние от ДСБ и БДФ винаги сме държали българските граждани да са максимално информирани по всеки важен за тях въпрос, за да могат да вземат съответно информиран и полезен за тях и семействата им избор", каза Георги Караджов и обяви, че е отправил покани до водачите на листи в 15-ти Плевенски избирателен район за дебат, който да бъде проведен на 2-ри май в зала "Плевен" на Областна администрация на тема „АЕЦ „Белене „Легенди и действителност".

Георги Караджов уточни, че до този момент е постъпил един учтив отказ от партия „Лидер". „Надявам се, този дебат да се състои, защото той ще даде възможност да се изяснят позициите и да бъде казана истината за този невъзможен и вреден за страната проект", каза Караджов и обясни, че въпросът за АЕЦ"Белене" е свързан с трите стъпки, които ДСБ обяви като необходими за бързото извеждане на България от дълбоката криза, в която се намира в момента.
„Двете неща са несъвместими и са напълно диаметрално противоположни като политика и прагматични действия, които би трябвало да дадат на българските граждани уещане за перспектива, да дадат на семействата доходи, а на безработните - работа.
Несъвместима е идеята за АЕЦ"Белене" с това, което е приоритет за следващото българско правителство за бързо излизане от кризата - двете неща не могат да се случат едновременно".
Георги Караджов добави, че АЕЦ"Белене" няма как да се случи и именно за това, според него е непонятно как БСП поддържа тази идея „и я поддържа като една огромна измама в главите на отчаяните хора и от плевенска област и от общината - хора с ниски доходи и без работа. Намирам за подло и честно това".

"В последните и дни и месеци стана ясно, колко е безсмислен проектът за АЕЦ"Блене", каза Екатерина Михайлова.
Истината е, че АЕЦ"Белене" е предвидена като енергийна централа, която да произвежда ток за износ. В последно време виждаме, че това, което произвеждаме като ток в момента е в излишък и не може да бъде нито потребявано, нито изнасяно, което води до проблеми в енергийната система и имаше дори рискове за стабилността .
Да построим нещо, да налеем още пари, които потънаха, а ако бяха насочени другаде щеше да има по-голям ефект и ако проработи централата ние няма да можем да изнасяме тока. „Създаваме нещо, харчим пари, за да не може да се използва и да създава даже и рискове за енергийната сигурност.

Екатерина Михайлова застъпи темата „подслушване", като направи паралел с трите стъпки, обявени от ДСБ като най-важни.
„100 милиона са предвидени в бюджета за подслушване, 300 милиона държавата не се е разплатила с бизнеса. Ако тези 100 милиона лева бяха насочени някъде другаде - не за подслушване, а за разплащане с фирмите, това според експерти би довело до запазването на поне 50-60 000 работни места".

Екатерина Михайлова Трябва да излезе цялата истина за управлението на ГЕРБ
netinfo

Тя коментира връзката между сигурност и доходи."Темите за доходи, сигурност и работа са свързани, защото не може да имаш и работа и доходи, ако нямаш сигурност и правов ред.

Това, което се случва в публичното пространство - изнасянето на информация за подслушване говори първо за нарушаване на правила. На второ място, което е много по-смущаващо е самата информация, която излиза", каза Екатерина Михайлова и уточни, че от съдържанието на записа личи нарушаване на правовия ред и закон. „Това е директна политическа намеса в работата на разследващите органи и тук мястото на Прокуратурата е изключително важно и ние очакваме от държавните институции да си свършат работата. Разбрахме, че хората от ГЕРБ не могат да носят политическа отговорност, но институциите трябва да си свършат работата".

Екатерина Михайлова заяви, че трябва да излезе цялата истина за управлението на ГЕРБ.
„Тук е много важно хората много добре да преценят, за кого да гласуват. Искат ли политическо мракобесие, както го определи министър от това правителство. Аз съм смутена от изказването на министъра и по-тежки думи не съм чувала за тези над двадесет години в политическия живот".
Екатерина Михайлова изрази мнение, че тези скандали помагат на БСП и ГЕРБ да не говорят по темите на хората. „Аз обикалям страната и се срещам с много хора и браншови съюзи. Проблемите, които те поставят са много тежки и някой трябва да ги решава. В последните години видяхме, че ГЕРБ не може да се справи. Видяхме, че и БСП не може да се справи с проблемите".

Тя каза, че ДСБ и БДФ се обръщат към предприемчивите и работещи хора и им дават решения, а не само лозунги. По отношение на данъците та посочи позицията, необлагаемият минимум да е минималната заплата, при което 31 лева ще остават у хората, а за тези от тях, на които доходът им е 310 лева, тези 31лв. не са без значение.
Михайлова посочи и несправедливите 15% с които се облагат едноличните търговци. Сега ще чуете всички да казват, че ще свалят процента от 15 на 10, само че да отговорят, защо когато ние ги внасяхме в парламента, те ги отхвърляха. На думи може да се обещава, но въпросът е, какво се случва".

Според Екатерина Михайлова, изключително тежката бюрокрация, която преследва навсякъде хората, които сами си вадят хляба е сред най-големите проблеми за предприемчивите в страната. „Ние поемаме ангажимент да съкратим бюрократичните процедури и нещо много важно - да заменим разрешителния режим с регистрационен", каза тя и посочи пример, че за едно малко магазинче са необходими много пари, време и разправии само за направата на проекта за него. Човекът трябва да ходи по инстанции, да плаща такси да го връщат, а понякога и да го рекетират да даде нещо за да може се придвижи напред процедурата.

Екатерина Михайлова каза, че след проекта следват още тежки бюрократични процедури до получаването на разрешително.
„Хората са го измислили по света и ние го предлагаме- да има един кодекс, който да се изработи и с него да се поемат ангажименти, в които се описват процедурите, необходими за издаването на разрешението. Когато човекът е готов с в сичко необходимо се прави проверка и ако има нещо нередно се дава възможност да се поправи и след това вече следват санкции.
По този начин ние ще помогнем на стотици хиляди хора, да могат да стартират, защото те в момента не могат дори да започнат. Това ще е реална подкрепа специално за малкия и средния бизнес".

Георги Караджов припомни, че битката срещу монополите е нещо, което може да даде много добър ефект за повишаване доходите на хората и това може да стане като им се отнеме възможността да ограбват хората. „Тази битка е наша и е започната година и половина преди да излязат хората на улицата и ако тогава ГЕРБ бяха приели нашите предложения щяха да бъдат спестени много страдания и пари на хората".

Относно замяната на разрешителния режим с регистрационен, Караджов уточни, че удобството е че предприемачът започва веднага да работи, за което е необходимо уведомление в общината и междувременно се извършват процедурите по издаването на разрешението.