Алкохолът – необходимо зло, но с мезе
Алкохолът – необходимо зло, но с мезе / sxc.hu
Алкохолът – необходимо зло, но с мезе
38548
Алкохолът – необходимо зло, но с мезе
  • Алкохолът – необходимо зло, но с мезе

Почерпихте ли се снощи? Или ще го направите довечера? Че българинът обича да си пийва, отдавна не е тайна. Последните данни сочат, че 70% от българите пият. От тях почти половината злоупотребяват - т.е. губят контрол върху количеството на изпитото. И ако не знаете, има Национална програма за предотвратяване злоупотребата с алкохол.

В нея е записано, че допустимата дневна консумация на спиртни напитки е 40 г за жените и 60 г за мъжете. Това са количествата, които могат да се пият без опасност да се изгради зависимост от алкохола. Условието обаче е, че алкохол не трябва да се приема поне два дни от седмицата.

Чашка винце или ракийка за разгряване зимата, бутилка бира за охлаждане в жегата, гарнирани с обичайните за тях мезета са най-предпочитаните напитки от плевенчани, на които попаднахме в мразовития вторник. Всички те, обаче, твърдят, че знаят границата между пийването за здраве и пиянството. Затова и без угризения си признават, че чашката с концентрат е обичаен гост на трапезата им. 50 до 100 грама ракия, гарнирана с чаша-две винце не са нещо необичайно. Дори и за плевенчанки. А луканката и суджукът, както и салатката, са задължителната компания на алкохолните изкушения. Най-важното е всичко да става с мярка.

Плевенчани си приличат и по още едно нещо - в предпочитанията по отношение производството на алкохола. Домашното води класацията, без значение дали е винцето на комшията или ракията от собственото мазе. Без разлики са и мненията, че и у нас трябва да има закон като в някои останали държави - да не се сервира алкохол в заведенията на лица до навършване на 21 години. А дали е полезно за жените да пият? Да, уверява един от анкетираните плевенчани, дори е необходимо, защото освен всичко друго, настройва партньорите на еротична вълна. И е убеден, че нормалният българин трябва да пие ... иначе не е българин.

 Изповедите на плевенчани чуйте в звуковия файл.