ВАС отвори пътя на големия проект за водопровод  и канализация на Кюстендил
ВАС отвори пътя на големия проект за водопровод и канализация на Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик радио

С решение на Върховен административен съд бе потвърдено решението на кмета на община Кюстендил Петър Паунов по избор на изпълнител, който ще направи инвестиционния проект на „Реконструкция и разширяване на канализационна и водопреносна мрежа в агломерация Кюстендил, включително и селата Лозно, Жиленци и Слокощица" , съобщи зам.- кметът Росица Плачкова.

"Процедурата бе обжалвана от двамата други кандидати за обществената поръчка. Решението и на Комисията за защита на конкуренцията също беше в наша полза. Това обжалване спря проекта за около 4 месеца. Стойността на тази обществена процедура ще бъде около 2 411 000 лв.  Консорциумът, който спечели трябва да изготви прединвестиционно проучване, при необходимост да изготвят подробни устройствени и парцеларни планове, да внесат минимум два варианта на идеен проект за изграждане на водопровод и канализация, и да изготвят технически проект", заяви Плачкова. Консорциумът спечелил поръчката е "Инфрам и партньори". Той включва три фирми- "Инфрам АС", "Мист Проект" и "ВАГ ООД". Две от фирмите са софийски и една е чешка. Росица Плачкова се надява до средата на годината да бъде готов инвестиционния проект и да се пристъпи към подписване на второто споразумение за изпълнение на вторият етап- строителството.

Общата стойност на проекта „Реконструкция и разширяване на канализационна и водопреносна мрежа в агломерация Кюстендил, включително и селата Лозно, Жиленци и Слокощица" е около 88 млн. лв. и е спечелен пред ОП "Околна среда".

8 обществени поръчки трябва да бъдат проведени по време на целия проект.

Комисията за защита на конкуренцията отмени друго решение на кмета на община Кюстендил за обявяване на класирането и участника, избран за изпълнител в процедура за възлагане на обществена поръчка, с предмет „Техническа помощ за подпомагане на ЗИП / Звено за изпълнение на проекта / .

"Тук, не че общината е сбъркала в процедурата, а в самия протокол от работата на комисията не е вписано всяко едно от 9- те предложения, какво представляват. Ние няма да обжалваме това решение на КЗК. Сега просто трябва да изискаме допълнителни документи, заради изтеклите срокове на валидност на офертите", допълни зам.- кметът на община Кюстендил.

"Самата фирма, която обжалва процедурата, не претендира за поставените точки и оценяването. Те обжалват липсата на мотиви в протокола на комисията ", коментира Десислава Алайкова, началник отдел "Обществени поръчки" в община Кюстендил. Тя допълни, че процедурата продължава, като ще бъдат спазени указанията на Комисията за защита на конкуренцията. Поръчката е на стойност около 400 000 лв.