Повече течности и плодове през горещите дни
Повече течности и плодове през горещите дни / Sofia Photo Agency

Изпиване по 1,5-2 литра течности на ден е необходимо за да се поддържат функциите на организма в нормални граници. Това препоръчват експертите от Регионалната здравна инспекция- Кюстендил.В топло време човешкият организъм губи много течности. В летните горещини  телесната температура се повишава и изхвърлянето на токсините се затруднява, това може да доведе до нежелани последици, като главоболие, липса на концентрация, слабо функционираща имунна система, бъбречни смущения. Организмът има непрекъснато нужда от „зареждане" с течности за да не страда от обезводняване. Жаждата е най-висока степен на предупреждение, че организмът се нуждае спешно от  вода. По-добре е да се пие често на малки глътки, така клетките се насищат по-бързо.

Здравословни утолители на жаждата са напитки, които не са студени, не са подсладени и не са газирани.Такива са: обикновена вода, натурални плодови и зеленчукови сокове, билкови чайове, айрян, минерална вода.

При горещини подходящи са: млечни шейкове - прясно или кисело мляко с направени на пюре пресни зеленчуци. Зеленчуковите сокове утоляват жаждата с малко калории, като същевременно компенсират загубата на минерали при потенето.

Кафето и алкохолът отнемат  не само водата от организма, но и важните за него минерални вещества.

През горещите летни месеци храненето трябва да  е разтоварващо. Препоръчителна е консумацията на повече плодове и зеленчуци.Те съдържат много минерални соли, микроелементи, витамини и баластни вещества, от които човешкият организъм се нуждае. Подходящи са плодовете с голямо водно съдържание като дини, пъпеши, круши, праскови и други.

В този период може да се намали консумацията на варива (боб, леща), като това не се отнася за зеления фасул и грах.

През лятото са подходящи по-леки подправки като магданоз, копър и целина.Избягват се загряващите като джинжифил,червен и черен пипер.

Плодовете и зеленчуците оптимално се комбинират с храни източници на животински  белтъчини, приемани на малки порции (например печена риба, пиле или млечни продукти като сирене , кашкавал и др).

Приготвянето на храни с извара и пресни плодове (ягоди, праскови и др.),  които са леки но засищащи също са за препоръчване.

Не се препоръчват мазните и тежки храни, като: тлъсти и пържени храни, майонези, сосове, тежки дресинги към салатата, сиропирани сладкиши  и такива с маслени и сметанови кремове.