/ Официален Facebook профил: Art Gallery "Vladimir Dimitrov - The Master"
"Нови образци за изработването на паметни плочи за представителите на различните видове изкуства, родени или живяли в Кюстендил, се обмисля от художествената галерия в града", съобщи директорът й Валентин Господинов.

"Тези образци ще наложат една визия - за това дали става въпрос за голям художник, поет или музикант", разказа Господинов. "Такива плочи са правени в различни времена, стилове, материали и средства. Те са изключително различни и нямат общ характер. Затова смятаме, че е добре да помислим за обща естетика", допълни директорът на галерията.

Отбелязват 139 г. от рождението на Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил

Предвижда се първата такава плоча да бъде направена в памет на Стефан Десподов - художник, работил в областта на карикатурата, плаката и приложната графика, след което да бъдат изработени такива и за Стоян Венев, Кирил Цонев, Владимир Димитров-Майстора.

Идеята предвижда изработката да става от съвременни материали - неръждаема стомана, която да бъде лазерно обработена с прорязани букви на черен фон. За художниците това ще бъде изработено върху символична палитра.

"Финансирането за изработката на тези плочи не е проблем и може да се поеме от общинския бюджет, а галерията също може да помогне със собствени приходи", каза още
Господинов.

Проектите трябва да бъдат одобрени и от Министерството на културата.
БТА