Работна среща в ДГС Кюстендил
Работна среща в ДГС Кюстендил / Влади Владимиров
Районното управление на полицията в Кюстендил ще разработи работна карта с пътищата, увредени от дърводобивните фирми в община Трекляно. Със съдействието на ДГС “Кюстендил” и РДПБЗН ще се установяват фирмите и те ще трябва да възстановяват разрушените пътища до населени места и махали, каза главен инспектор Кирил Кирилов.
“Фирмите добиващи дървесина са свикнали да си тръгват от обекта като си свършат работата, без да възстановяват пътищата, а те често водят до хора. Дори и да няма хора, тези пътища се необходими на Гранична полиция, полиция и пожарна”, коментира представителят на РУ Кюстендил, по време на работна среща в ДГС “Кюстендил”.

“Проблем е, когато няколко фирми работят и ползват един път. Последният пример е от обект между селата Ломница и Ивановци, всеки казва не съм аз виновния”, допълни инж. Тони Колев, директор на ДГС “Кюстендил”.
Горското стопанство събира гаранции от дърводобивните фирми, когато влизат в държавни гори и ако пътя не е възстановен, тази гаранция не се връща.
Представителят на ГПУ Гюешево Румен Борисов потвърди за проблема по протежението на цялата граница, като даде и куриозен пример, как шофьор на камион с дърва си "харесал" македонски път и попаднал в Станке Лисичково в Македония.
Кметовете на населени места в община Кюстендил, потвърдиха за проблема с разбитите пътища, както и факта, че хората трудно се съгласуват да станат свидетели, за да се състави акт за административно нарушение.

Те потърсиха съдействие от институциите и за бездействието на ЧЕЗ, когато става дума за почистване на далекопроводите и ел. мрежа от растителност.
Районният прокурор Ивайло Илиев ги посъветва да пишат до контролния орган РСПБЗН, който ще сигнализира ЧЕЗ.
 
Дарик- Кюстендил