/ iStock/Getty Image
За проблем с изхранването на настанените в Центъра за временно настаняване в Дупница, съобщиха от социалното заведение. От Центъра отправят апел към жителите на града, собствениците на заведения за хранене и магазини да помогнат с дълготрайни пакетирани продукти.

"Центърът беше създаден по проект по Оперативна програма "Региони в растеж", но в него не е заложено изхранване на настанените", каза управителят на социалната услуга Теменужка Дилова.

"Идеята беше този център да предлага подслон. Целта ни е да предложим на хората в нужда и храна, дрехи, медицински грижи", допълни Дилова. Тя посочи още, че много пъти досега жителите на града са помагали с дрехи, обувки и играчки за настанените потребители.

В момента заведението е с пълен капацитет от 10 души, сред които и три деца между 2 и 5 години, чиито майки са без дом и са настанени в центъра. В социалното заведение има спални помещения, санитарни възли и трапезария. Проблем обаче е снабдяването с храна, защото повечето от потребителите са без никакви доходи

"Има хора с ниски пенсии и такива, които получават социални плащания", но те са твърде ниски, посочиха от центъра. Услугата работи от юни, като престоят на потребителите в него е от три до шест месеца. "Има много хора на улицата, които дори отказват помощ, както и такива, които са жертва на измама и са останали без покрив.

Благодарна съм на медицинските специалисти, които ги приемат за безплатни прегледи, както и на работодатели, които ги наемат. Идеята е след приключването на престоя им тези хора да бъдат по-добре", коментира Дилова.

От центъра посочиха, че се надяват след приключването на проекта догодина да се намери финансиране за продължаване на дейността му.
БТА