/ Thinkstock/Getty Images
Прожекция на документалния  филм „Те отлитат” , за дивите птици в България ще има във Възрожденскота училищ, на 8 ноември, в 11:00 часа и 14:00 часа
Организират ори са община Кюстендил и Българско дружество за защита на птиците,входът е безплатен.
 
Филмът „Те отлитат“ е събрал историята на няколко вида птици, някои от които вече включени в списъка на изчезващите видове. Продукцията се състои от пет кратки епизода, обединени в едно цяло. Първият разказва за червеногушата гъска. Това е най-малката и най-пъстрата гъска, която всяка зима посещава земите и езерата в района на Тюленово, Шабла и Дуранкулак.

В страната ни зимува 75% от световната популация на вида. Земите по северното ни Черноморие са изключително важно място за оцеляването на вида през суровите зимни дни и нощи. Рано напролет гъските се връщат далеч на север, където отглеждат малките си.

Вторият епизод ни пренася на северозапад до красивите и внушителни Белогладчишки скали. Разказва за белоопашатите мишелови, гнездящи по тези места и не допускащи други грабливи птици близо до гнездата си.
В следващия епизод зрителя има възможност да види мистичните Източни Родопи, в които са разположени Перперикон, скалните образувания Каменна сватба, Каменни гъби и българския Стоунхендж - Кромлех.

По каньона на река Арда в Източните Родопи днес живее най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, но там се среща и най-малкият вид лешояд - египетският. Именно той, египетският лешояд, е птицата, която изчезва с най-бързи темпове от българската природа. Защо това е така, разказва "Те отлитат".

Филмът продължава със съдбата на царския орел, който в миналото е бил многоброен, но днес в ниската Сакар планина и по долината на река Тунджа са останали само 28 двойки. „Те отлитат“ завършва край южната част на морето - езерата на Бургас, където спира вниманието на зрителя върху ятата от къдроглави и розови пеликани, които ежедневно прелитат над града и върху многобройните ята на бели щъркели, които се вият като дим от комин от края на август до септември по въздушната магистрала "Виа Понтика".