Непълноценното хранене води до влошаване на качеството и количеството на млякото
Непълноценното хранене води до влошаване на качеството и количеството на млякото / ThinkStock/Getty Images

Непълноценното хранене води до влошаване на качеството и количеството на добиваното от българските животновъди мляко. Вестник "100 вести" пише, че това е основният извод, който беше направен по време на поредната среща на Областния консултативен съвет по животновъдство в Габрово, свързана с подобряването на качеството на суровото мляко и на възможностите за подпомагане на млекопроизводителите по национални и европейски схеми.

В него участваха представителите на габровския офис на НССЗ, на БАБХ в Габрово, на ОД „Земеделие“. Проф. д-р Лазар Козелов от Института по животновъдство в Костинброд обърна внимание върху различните аспекти, свързани с храненето на млекодайни животни – крави, биволи, овце и кози, информира изданието.

Министър Танева очерта пътищата за нормализиране на пазара на мляко

Според проф. Козелов българските млекопроизводители добиват значително по-малко като количество и с по-ниско качество мляко именно поради непълноценното хранене на животните. Но причината за това не се крие в недостатъчно добрите грижи на фермерите, а поради тяхната неинформираност.

Така от 978 хил. глави добитък от всяка през 2010 г. българските фермери са добивали по 3 680 литра, а техните европейски колеги - средно по 6 445 литра. Дори в сравнение със страните от бившия източен блок добивите у нас са много по-ниски.

Фермерите от областта бяха запознати с възможностите за подпомагане на млекопроизводителите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и с появилото се в Южна България заболяване заразен нодуларен дерматит.