Мъжете са по-склонни на брак, все повече жени залагат на кариера и образование
Мъжете са по-склонни на брак, все повече жени залагат на кариера и образование / DarikNews.bg

Мъжете са по-склонни да сключват брак. Жените все по-често поставят на заден план семейството и децата и залагат на кариерата и образованието. Намаляват двойките, които се женят. Голяма част  от съвременниците ни вече създават семейна среда за своите деца без това да бъде скрепено с брачен подпис.

Патриархалното семейство се е разпаднало до средата на миналия век и е заменено от семейството с две деца. Днес тенденцията е за промяна към еднодетни семейства.

Тези любопитни факти бяха изнесени по време на среща-дискусия, посветена на проблемите на община Габрово от демографско естество.

Образованието - най-важният елемент от изграждането на качествена жизнена среда!

"Дали е достатъчно да се възпроизвежда биологично едно население, което после да чака на помощи? Качеството на образованието трябва да се промени. Не преподавателите са отговорни за нивото на подготовка на учениците. Учебниците и учебния материал имат нужда от промяна". Това отчетоха представители на неправителствени организации, свързани с просветата.

Мъжете са посклонни на брак все повече жени залагат на кариера и образование
netinfo

Таксиметровите шофьори - живата реклама на Габрово!

Галина Михнева от Габровска търговско-промишлена палата сподели впечатлението си, че таксиметровите шофьори много често представят града в негативна светлина. Тя е убедена, че ако това се промени, повече хора биха научили за колко добри възможности има тук.

Кметът Таня Христова заяви, че не бива да си затваряме очите за проблемите от демографско естество. "Майка съм на 12-годишна дъщеря, която преди половин година ми заяви, че ще учи в чужбина. Не се почувствах много щастлива от това", сподели Таня Христова.

Мъжете са посклонни на брак все повече жени залагат на кариера и образование
netinfo

Липсата на перспектива, нагнетяването на негативизъм, особено чрез медиите, оказват влияние върху решението да се създават деца и семейства. Необходимо е да се обърне тази тенденция, на преден план да се изваждат положителни ситуации от жизнената среда, които да стимулират хората.

Въпреки това добро намерение доц. д-р Йордан Калчев и доц. д-р Александър Цветков, представиха данни от проучвания, които съвсем не бяха оптимистични. Намаляването на населението е започнало още през 70-те години на миналия век. Доц. Калчев заяви, че демографския дебат се засилва от прогнозите, които се представят пред обществото. "Прогнозата е перспектива на бездействието. Тя дава варианти на бъдещо развитие на ситуацията, ако нищо не се прави", поясни той.

Доц. Цветков от своя страна потвърди, че за 10 години населението на общината е намаляло с 10 000 души. Раждаемостта е по-ниска в сравнение с тази в страната, смъртността - по-висока, а средната работна заплата - по-ниска.

Участие в дебата взеха неправителствени организации, медии, граждани, институции, свързани с образованието и социалните дейности.

Дискусията е провокирана от проф. Николай Данчев, съветник от левицата и активен участник в публичния живот на общината от дълги години.

В този важен за габровската общност разговор присъстваха трима председатели на Общинския съвет - Иван Ненов, Иван Николов и настоящия Николай Сираков, трима от кметовете на Габрово - Иван Ненов, Николай Дачев и Таня Христова, зам.-областния управител Ценка Йонкова.