Използвайте йодирана сол у дома, в ресторанта и в производството на хранителни продукти
Използвайте йодирана сол у дома, в ресторанта и в производството на хранителни продукти / cook-4fun.blogspot.bg

Йодът е един от микроелементите в природата жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси във всички тъкани на организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система.

Той е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, а също за растежа и развитието в детската възраст и пубертета.

България  е една  от страните в Европа с  ендемично  разпространение на йодния дефицит. Последния е екологична даденост, характерен за планинските и полупланински райони на планетата. У нас тези райони заемат 1/3 от територията на България.

В  тях живее почти половината от населението на страната. През 1958 г. е въведена задължителна профилактика на населението  в ендемичните райони с йодирана  готварска сол, а през 1994 г. се полагат основите на системна национална политика за ликвидиране  на йоддефицитните заболявания.

Въвежда се задължително използване  на йодирана сол от населението  в производството на храни  и общественото хранене и системен  контрол на съдържанието на  йод в солта.

Пълноценното  развитие и растежът на човешкия  организъм  изискват да се приема ежедневно определено количество йод.

Дневните  нужди от йод възлизат на 150 микрограма за възрастните, 200 микрограма за бременните и кърмещи  жени и 100-120 микрограма за децата до 12-годишна възраст.

Дневният  прием на йод под 100 микрограма води до сериозни нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания.

Към тях  се отнасят:

Ендемичната гуша

Хипотиреоидозата /намалена функция на щитовидната жлеза

Изоставане в нервно-психическото развитие, проявяващо се с различна по степен умствена изостаналост, от които най-тежката е кретенизмът

Нисък ръст и изоставане във физическото развитие и половото съзряване

Двигателни, говорни или слухови дефекти

Разстройства в репродукцията – аборти, мъртвораждаемост, стерилитет и др.

Основен  източник на йод е храната. С най-голямо съдържание на  йод са рибата, морските продукти, орехите, млечните произведения, зеленчуците и плодовете.

За кърмачетата  основен източник на йод е майчината  кърма и кравето мляко, плодовите  и зеленчуковите сокове.

Консумацията  на животински и растителни продукти от райони, чиито почви и води са бедни на йод (планински, полупланински или такива с ерозия на почвата) води до заболявания, които имат ендемичен характер. Това изисква допълнителен прием на йод.

Универсално  средство за профилактика на  йоддефицитните заболявания е  използването на йодирана сол  в семейството, в заведенията  за обществено хранене и производствата  на хранителни продукти.

Йодираната  сол е най-подходяща за допълнителен  прием на йод, защото е общодостъпен  и евтин продукт. Физиологичният  дневен прием на готварска  сол е 5 гр.. Приемът на по-голямо  количество е вредно особено  за възрастни, хронично болни  и деца.

Необходимо е да се  знае, че йодираната сол трябва  да се съхранява в сухи, добре  затворени съдове, да се прибавя  към ястията след снемане от  огъня, тъй като високата температура  води до разпадане на йода.

Изготвил: Пламен Цонев, РЗИ-Габрово