Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ 
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“  / DarikNews.bg

В залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, Христо Стоянов – един от най-четените и дискутирани съвременни български автори, представи своята нова книга – „Некролози и други многоточия… по българия”. Включените в книгата къси разкази и есеистични разсъждения върху нашето житие - битие през 21-я век са създадени с много жар, с вътрешна убеденост, с непреодолимото желание на автора да сподели истината, цялата истина за милата татковина в днешния ден, да пробуди у читатели и съмишленици волята да променят нещата и да сътворяват своя живот и живота на децата си за едно по-добро настояще и бъдеще в България, а не в чужбина.

Ако не вярвате, че има червени мишки, не го казвайте на Мирела Костадинова!

Автори на атрактивната корица на книгата „Некролози и други многоточия от българия” са Петер Мичев (Педро) и Владимир Киров. Използваните картини са от личната колекция на автора, която Христо Стоянов постоянно обогатява с оригинали на български и чуждестранни художници и завещава на родния си град Габрово.

А  защо "българия" в заглавието на поредната книга е с малка буква се разбира в разгара на емоционалната и интересна среща с автора. Христо Стоянов е нестандартен творец – книгата споделя мисли и идеи като:  има ли морал българската интелигенция, как работят и се развиват днес библиотеки и читалища – някогашните средища на духовен и книжовен живот на българите, що за човеци са библиотекарите, за циганите, за емигрантите, изобщо за „различните” днес в България и къде се коренят дълбоките морално-социални проблеми на съвремието ни. С една дума - ние ли сме тези, които искат и правят всичко възможно да променят нещата, или се надяваме държава и външни фактори да променят България и да носят отговорност за нас!

Кой и кога ще „върти" магии в библиотека „Априлов-Палаузов"?

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ препоръчва на своите читатели родните габровски автори, сред които Христо Стоянов, наричан „българският Салман Рушди” с култовата вече поредица „ Записки от България”: „Разкази по българия“, „До Страсбург и назад”, „Предупреждения по българия“, „Протестните деца на България“, „Сериозно за българия“, „Отворени писма до българия”, „Ами това е“…, ”Некролози и други многоточия… по българия” и още много заглавия.