НП Централен Балкан
НП Централен Балкан / Ден на Земята
Дирекцията на Национален парк (ДНП) „Централен Балкан“ проведе първите си инициативи, посветени на Световния ден на Земята – 22 април. В подкрепа на мотото му за 2017 г. - „Повишаване на знанията за околната среда и климата“, те са насочени към училищата от територията край Парка.

В офиса на ДНП в гр. Априлци пред ученици от пети и шести клас на местното училище беше представено биоразнообразието на парка и неговото значение за природата и хората. Специално внимание беше отделено на горите, на близкия резерват „Северен Джендем“, както и на работата на парковите служители за осигуряването на контрол и охрана на територията. 

В учебно-информационния център към Централния офис на Дирекцията в Габрово, гостуваха третокласници от Основно училище „Ран Босилек“. В открития урок „60 минути за един по-зелен свят“ намериха място информация за възникването на Световния ден на Земята, значението му за опазване на околната среда, както и любопитни факти за Национален парк „Централен Балкан“. Малчуганите с интерес разгадаваха тайните на природата и нейните диви обитатели, използвайки учебното помагало „Разходка в дивата планина“, създадено от ДНП в помощ на природозащитното образование.

За 21 април (петък) са планирани още две срещи, посветени на Деня на Земята. В гр. Априлци – ДНП и Общината организират образователна проява с ученици от местното училище, а в с. Глогово, Тетевенска община, Дирекцията ще се включи в комплексна проява на основното училище. През близо 160 деца парковите експерти ще представят защитената територия, както и любопитни новини. Сред тях е установеното през март ново за Стара планина находище на алпийски тритон - в района на Парков участък „Тетевен“.

Инициативите, посветени на Деня на Земята, продължават и през следващата седмица, когато в Националното училище по приложен дизайн „Проф. Венко Колев“ в Троян, ще гостува художествената изложба „ Централен Балкан – с очите на младостта“.

За първи път Световният ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България се включва в неговото отбелязване през 1993 г. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда. 

През тази година Денят на Земята се отбелязва под мотото „Повишаване на знанията за околната среда и климата“. Така се нарича и обявената от Международната мрежа за честване на Деня на Земята глобална кампания за повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата, която ще продължи до Деня на Земята 2020 г.