/ Dariknews.bg
Учениците на Елиза Ковачева-Цокова рисуват старо Габрово. В пленера на тази тема участват 22 деца от школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“, с преподавател талантливата габровска художничка и отличен педагог.
 
Снимка:
Дарик нюз, Деца рисуват Възрожденската архитектура на Габрово


„В този пленер сме съвместно с Регионален исторически музей-Габрово, от където ни поканиха да се включим. За част от децата не е за първи път да рисуват стари сгради и да го правят извън ателието. Използваме хубавото време, за да рисуваме от натура. Децата проявяват жив интерес към този тип архитектура”, разказва Елиза Ковачева-Цокова.
 
Радост Балевска, главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, е сред организаторите на пленера. Тя споделя, че изложбата с творбите ще бъде представена на чардака на Дечковата къща на 10 юли, когато се навършват 142 години от Освобождението на Габрово.
 
Познат на хиляди българи и чужденци, „Горски дом“ е изцяло обновен

„Пленерът е свързан със старата архитектура на Габрово. Това е начин децата да се запознаят с архитектурното наследство на града. Представител на тази възрожденска архитектура е Дечкова къща.”
 
Преди да започнат да рисуват децата разглеждат Шести участък, където са запазени доста стари сгради. Преподавателката насочва вниманието им към отделни детайли, запознава ги с техниките на рисуване.
 
Участниците в пленера влизат и в Дечкова къща, където екскурзовод на РИМ – Габрово ги запознава с характерните особености на обзавеждането в градския тип къща от времето на Българското възраждане. 
 
Снимка:
Дарик нюз, Деца рисуват Възрожденската архитектура на Габрово


„Изложбата се открива на 10 юли и ще остане тук до 10 август. Ако някой пропусне откриването, може да разгледа творбите всеки ден, тъй като работим без прекъсване”, казва Радост Балевска.
 
Косара Колева споделя, че обича да рисува и затова е дошла на пленера. Темата е интересна за малкото момиче, а Елиза Ковачева-Цокова намира подход да провокира таланта на детето. Косара не рисува за първи път възрожденска архитектура, затова не е затруднена. Тя внимателно разглежда детайлите на Дечкова къща, преди да ги изобрази върху белия лист.
 
Дария Божидар Христова рисува смесени къщи от улицата до Странноприемницата в Габрово. Прави й впечатление колко интересни са и колко много детайли има по тях. По време на участието си в пленера Дария получава личен екскурзовод, за да се запознае с Дечкова къща. 

Дарение от сребърни монети на цар Иван Александър получи РИМ – Габрово

Саша Симеонова е във втори клас. Учителката й не се кара, когато си подсказват в час, затова момиченцето приема с усмивка помощта на преподавателката си по рисуване. Елиза Ковачева-Цокова я подсеща за името на къщата, която се опитва да нарисува. Дечкова къща е позната на Саша, която има няколко лични снимки на стълбището и чардака.

 „Малко трудничко нарисувах някои неща от къщата”, споделя Саша и сочи дървеното стълбище, от което е запазила спомен – фотография със своите съученици, направена при завършването на първи клас. 

Очаквайте още впечатления на деца, участващи в пленера.