/ Дарик Добрич
Доц.Радев бе сред поканените на 100-годишнината на университета в Тбилиси
Ректорът на Висшето училище по мениджмънт доц. д-р Тодор Радев бе сред специално поканените да присъстват на честванията на 100-годишнината от основаването на Държавния университет в Тбилиси. Тържествата в грузинската столица се състояха през миналата седмица.

Учебното заведение е най-голямото в страната. „Годишнината се превърна в празник за цяла Грузия. Бяхме поканени на приеми при президента, премиера и кмета на Тбилиси.

Грузинците правят големи инвестиции в образованието и са осъзнали, че като държава трябва да вървят напред чрез образование”, коментира пред Дарик доц. Радев. Във ВУМ в момента се обучават 4 студенти от Грузия.

Впечатленията на Тодор Радев са, че държавата развива много успешно туризма и годишно Грузия се посещава от 5-6 млн. туристи. „Тбилиси е изключително привлекателен с древната си история за японци, китайци и други.

И те като нас имат проблеми с кадрите в туризма, но там държавата се опитва да подпомага бранша. Имат и много хотели от прочути международни вериги, каквито ние нямаме”, каза Радев.

Новият семестър за ВУМ започва с над 80 нови студенти от 5 континента

По думите му ВУМ вече е международен университет, който се търси от цял свят. Висшето училище е посочено като номер 1 в света по международна студентска мобилност.

През февруари в учебното заведение са постъпили около 100 нови студенти от Франция, Италия, Испания, Бразилия, Йордания, Китай, Мексико, Монголия и други – общо от над 30 държави.

Тодор Радев обяви, че започват усилена работа с чуждестранни университети, които желаят техните студенти да учат две години тук, за да получат и диплома от ВУМ. За такава възможност се водят разговори с поне 10 учебни заведения.

Наградиха със стипендии на Дарик младежи, избрали да следват в България

Проблемът с кадрите става за България ограничител на икономическия растеж. Имаме редица отрасли, които не могат да осъществят ръст, защото няма кой да работи. Сезонната заетост може да се реши с временен внос на работници.

Тежкият проблем обаче е, че демографската ситуация все повече се влошава и има много голяма емиграция. Бедна България захрани икономиките на богатите държави с качествени специалисти, които създават национален доход не у нас, а в тези страни – това е тежкото”, коментира докторът по икономика.

Според него България има шанс, който не използва. „Вместо да хленчим, че младите хора заминават и от страната изтичат мозъци, ние трябва да правим политики за привличане на мозъци.

Можем да привлечем млади хора от други държави. Много от студентите в нашия университет са готови да останат в България. Те създават тук свой бизнес, работят в Ай Ти компании, работят като програмисти например във варненски фирми”, коментира Тодор Радев.

По думите му трябва да се ограничи бюрокрацията и да се улесни достъпът на чуждите студенти до нашите вузове.

„Не е мит, че има изобилие от свободни позиции за висококвалифицирани кадри на нашия трудов пазар. Ето например софтуерната индустрия в България вече създава около 4 % от БВП, но тя може да скочи до 8-9%, ако има кадри.

Те обаче липсват. В този бранш поръчките са много и ако има достатъчно кадри, ние можем да поемаме много повече работа и в БВП на България да влязат много повече пари. Този отрасъл може да привлече много качествени хора и от чужбина”, заяви доц. Тодор Радев.