Отпускането на субсидии за отглеждане на зеленчуци е добра новина за сектора
Отпускането на субсидии за отглеждане на зеленчуци е добра новина за сектора / Sofia Photo Agency

Решението тази година  зеленчукопроизводителите да бъдат подпомогнати с 25 млн.лева е много добра новина, коментира пред Дарик Христо Христов - производител от Шабленско, който отглежда 250 декара с пипер, лук и картофи. Субсидията ще бъде отпусната за първи път за последните десетина години. Паричното подпомагане ще се получава по схемата на държавни помощи на базата на количеството и качеството на произведената продукция. Решението бе оповестено преди дни от земеделския министър Мирослав Найденов на среща в Пазарджик.

„Парите не са малко, но е важно как ще бъдат разпределени и по какви критерии. Идеята да бъдат давани за количество и качество на продукцията има съществен недостатък. Преди две години имаше големи валежи и 50-60% от продукцията пропадна, имахме ниски добиви. Получихме 500-600 кг от декар пипер, докато нормално се прибират между два и три тона. В такава лоша година, с малки добиви и ниско качество, бихме получили най-малко субсидии, точно когато най-много имаме нужда от средства. Това не е дообмислено", коментира Христов.

Тревожното е, че площите с пипер са намалели 5 пъти за последните години. Христов съобщи, че преди в община Шабла са се сеели по 5-6 хил декара, миналата година площите са били 2000 дка, а през 2012-та ще са около 1000. Това е така, защото себестойността на пипера е висока, изкупните цените са ниски и без помощ от държавата никой производител не може да бъде конкурентен на вноса от Македония, Турция и други държави, където това производство се субсидира, смята Христо Христов. По думите му в Турция има вариант за ползване на безплатна вода за напояване, а в Македония и Гърция се подпомага износът.

Преди време в шабленското сдружение на зеленчукопроизводителите членували 10 души, но то се разпаднало. Останали само двама, а другите минали на производство на зърно. „Надяваме се да стъпим на краката си в следващите години, ако държавата ни подаде ръка", заяви Христов.

Той смята, че държавната помощ може да бъде и под формата на закупуване на торове и препарати, или да се субсидира поливната вода. Има начини, но трябва да се избере най-вярната формула, подчерта Христо Христов.