Драстично са се увеличили насажденията с лавандула
Драстично са се увеличили насажденията с лавандула / sxc.hu
Драстично са се увеличили само за една година нивите с лавандула в региона на Добрич. От 14 хиляди декара през миналата година, сега насажденията с етерично-маслената култура надхвърлят 33 хиляди  декара, коментира пред Дарик Добрин Начев – производител от Генерал Тошево. Семейството му отглежда 500 дка с лавандула и 300 дка с други етерични култури.

„Държавата приоритетно дава пари за създаване на етерично-маслени култури и това доведе до бум в засаждането им. Много от тях още не са в плододаване, но когато това се случи не е ясно какво ще се стане с пазара. Последната година цената падна рязко надолу, но пък това имаше благоприятен ефект върху пазара и произведените миналата година количества успяха да се продадат. В следващите 2-3 години обаче ще произвеждаме толкова големи количества, че не се знае как ще продаваме. Последствията за пазара могат да бъдат лоши”, заяви Начев.

Той прогнозира, че цената на лавандуловото масло ще бъде по-висока от миналогодишната.  През 2016 година цената по време на жътва е била 60-70 лева за килограм масло. След това е последвал застой в продажбите до февруари т.г., когато цените се вдигнали с малко.

„Печалбата от декар лавандула е по-висока от тази при традиционните култури и това води до големия интерес. Много стопани се насочват и към други етерично-маслени култури – маточина, бял равнец, лайка, жълт смил”, каза още Добрин Начев.

Прибирането на реколтата от лавандула ще започне в края на юни. Засега насажденията изглеждат добре, но е важно в следващите дни да има повече слънце, за да бъде високо съдържанието на масло в растенията.

През последните две години добивите са били добри - средно около 10 кг етерично масло от декар. По време на дъждовни години количеството е падало до 3-4 кг/дка, но е имало и добиви от по 20 кг/дка при благоприятни условия.

В България се добива над 250 тона масло от лавандула. Според Начев обаче производството може да се удвои заради масовото засаждане на нови декари. В Добричко се добиват около 100 тона . Маслото, което се получава тук, е специфично за района, но си има пазарната ниша и се продава като самостоятелен продукт, макар с малко по-ниска цена от това в Южна България, добави Начев.