18 май – Международен  ден  за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
18 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / снимка: sxc.hu

Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва традиционно всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1200 организации в 115 страни участват в най-голямото събитие, свързано с проблема.

 

За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.

В България денят се отбелязва от 1992 година.

РЗИ – Добрич, съвместно с общините, Общински клуб К7, Общински младежки център „Захари Стоянов” и др. местни партньори провежда различни дейности, свързани с международния ден.

През месец май в Добрич, Каварна, Тервел, Балчик и Ген. Тошево се провеждат обучения в училищата. Предстои кампания за засаждане на цветни лехи пред Драматичен театър „Йордан Йовков” и Общински младежки център „Захари Стоянов”  в  Добрич.

В знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще се запалят свещи под формата на панделка, като символ на АНТИСПИН – кампанията и ще се раздават презервативи и здравно – образователни материали на млади хора в Добрич.

На 16 май от 10.00 до 15.00 часа в подвижна лаборатория ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН в Добрич, на бул. „25-ти септември”, срещу ПГ по Туризъм  „П. К. Яворов”.