/ ThinkStock/Getty Images
Ако в края на месеца общинските съветници в Бургас одобрят искането за провеждане на местен референдум за чистотата на въздуха, то в бюлетината за допитването ще видим два въпроса. От внесена докладна записка до местния парламент става ясно, че въпросите, по които имаше известни разногласия сред управляващите града, вече са оформени окончателно.
 

Догодина: местни избори и референдум?


Ако искането бъде одобрено, на 27 януари 2019 година, жителите на Бургас ще дадат отговор на следните въпроси: 1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсването на атмосферния въздух на територията на общината?; 2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици през 2015 г. е довело до преждевременната смърт на 14 200 души в България, сочат данни от доклад на Европейската агенция по околната среда, обхващащ 41 европейски страни.

Около 422 хил. случая на преждевременна смърт в тези страни през 2015 г. са свързани със замърсяването на въздуха с прахови частици с диаметър 2.5 микрона или по-малко (ПЧ2.5), като 391 хил. са случаите в ЕС. Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия.
 

Кандидатстваме по програма за алтернативно отопление


Проучванията към днешна дата показват, че в България дишаме най-мръсният въздух в Евросъюза, а в световен мащаб сме сред страните с най-влошено качество на въздуха, като заемаме 13-то място. От началото на 2018 г. до септември месец същата година в Бургас има подадени стотици сигнали за влошено качество на атмосферния въздух както към РИОСВ, така и към горещия телефон на Общината и 112. Заради проблема с мръсния въздух, който години наред дишат бургазлии, в града бяха проведени два протеста.

„Ние, по-долу подписалите се общински съветници, считаме, че мерките, които Община Бургас е предприела в последните години в посока подобряване качеството на атмосферния въздух, са недостатъчни.

Затова намираме, че поставените по-горе въпроси са от голямо обществено значение и като избрани, и представляващи бургаската общественост, считаме за редно и демократично даването на възможност бургазлии да изразят своята воля, позовавайки се на смисъла на чл. 27, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“
, се казва в докладната с искане за провеждане местен рефенрендум. Кои са по-долу подписалите се в нея, не е посочено. Или поне не в електронния вариант на докладната, качена в сайта на Общински съвет – Бургас.
 

Бургас купува газоанализатор за КАТ


В същото време общински съветник пита сам - колко ще струва на общината провеждането на референдума. Нещо, което ще стане съвсем ясно на редовното заседание на съвета в края на месеца. По информация на „Дарик“ от заседанията на отговорните комисии, разглеждащи въпроса, сумата може да достигне 200 000 лева.