Слитъкът от Черково
Слитъкът от Черково / РИМ-Бургас
Един от най-ценните експонати от фонда на Археологическия музей ще бъде част от елитна изложба в австрийската столица Виена. Тя е посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров и ще бъде открита през март. Организатори са Националният археологически институт с музей при БАН и Виенският музей за история на изкуството.

Медният слитък е домонетно разменно средство от 1400-1200 години преди Христа, открит в село Черково, по долината на Русокастренската река, с форма на опъната волска кожа и маркиран с минойския знак „+”, който се среща в двете критомикенски писмености, които учените обозначават като линеарно “А” и “Б” писмо. Той има абсолютни аналогии в Кипър, Крит и други места по Средиземноморието.

Това е поредното участие на медния слитък от бургаския археологически музей в международни изложби. През 2001-2002 година беше част от най-голямата експозиция „Троя-мит и реалност”. Тогава находката беше оценена на 600 000 марки и обиколи три музея в Германия.